Seznam.cz

Vybíráme pečící troubu. Jaké jsou možnosti a na co se při výběru zaměřit?

jak-vybrat-pecici-troubu
Zdroj: Unsplash.com
Michaela-Zdenkova
Michaela Zdeňková před 4 týdny

Nedílnou součástí každé domácnosti jsou trouby na pečení. Zatímco v minulých letech bývaly součástí sporáků, dnes se stále častěji objevují jako samostatný spotřebič. Zabírají méně místa a zároveň jsou stylovým designovým doplňkem. Jak a podle čeho se orientovat v téměř nepřeberné nabídce?

Nevíte si rady s výběrem? Sepsali jsme pro vás důležité informace, praktické rady i zajímavé tipy, které vám výběr podstatně usnadní.

Rozdělení podle umístění trouby

Při výběru vhodného modelu pečící trouby se zamyslete nad tím, kam ji plánujete umístit. Podle způsobu umístění dělíme trouby na dva základní typy – vestavné a volně stojící.

Volně stojící trouby

Volně stojící pečící trouby jsou ideálním řešením pro již hotové kuchyně. Mezi jejich hlavní benefity patří fakt, že je můžete jednoduše umístit vedle kuchyňské linky nebo kamkoliv jinam do prostoru. Není tak potřeba dělat náročné stavební úpravy. Volně stojící trouby dále dělíme na dva typy:

Kombinované trouby se sporákem

Jedná se o jeden kuchyňský spotřebič, který v sobě pojí troubu s varnou deskou. Velmi často kombinuje i dva zdroje energie. Můžete si pořídit například elektrickou troubu v setu s plynovým sporákem nebo horkovzdušnou troubu s kombinovaným sporákem. Jde o relativně mobilní spotřebič, který lze postavit v podstatě kamkoli, můžete ho přestěhovat a v případě potřeby vyměnit za nový.

Stolní trouby

Druhým typem jsou stolní trouby. Jde o spotřebič menších rozměrů, který se perfektně hodí na chatu, studentskou kolej nebo do jednopokojového bytu. Velkou výhodou tohoto typu je především snadná manipulace a již zmíněné kompaktní rozměry. Kromě toho nabízí stejné funkce jako klasické trouby (vaření, pečení, dušení, a další) a některé modely jsou dokonce vybaveny varnou deskou se dvěma až třemi elektrickými plotýnkami.

Vestavné trouby

Vestavné pečící trouby jsou v posledních letech stále více oblíbenější. Jedná se o velice elegantní řešení, které skvěle zapadne do jakékoliv kuchyně. Ideální volbou jsou především ve chvíli, kdy zařizujete novou kuchyň nebo rekonstruujete tu stávající. Jejich velkou výhodou je možnost umístit je do vámi požadované výšky, mimo dosah dětí a bez zbytečného ohýbání. Vestavné trouby dále dělíme na dva typy:

Klasické vestavná trouba

Klasické trouby jsou velice oblíbeným modelem, který funguje zcela samostatně a lze jej podle potřeby umístit do jakéhokoliv typu skříňky – speciálních vysokých skříní, nižších skříněk i korpusů.

Polyvalentní vestavná trouba

Tento typ vestavných trub je určen pro zkombinování s odpovídajícími varnými deskami. Ač se jedná o samostatný spotřebič, je na něm umístěno ovládání i pro varnou desku (tu tedy nelze ovládat samostatně). Trouba se proto zpravidla umisťuje přímo pod varnou desku. Vždy si vybírejte oba spotřebiče od stejného výrobce.

Rozdělení podle zdroje energie

Kromě umístění dělíme kuchyňské trouby také podle zdroje energie. Základní dělení zahrnuje dvě varianty – trouby plynové a elektrické. Plynové trouby mají aktuálně na trhu podstatně menší zastoupení. Naopak elektrické získávají stále větší a větší oblibu.

Elektrické trouby

Jedná se aktuálně o daleko častější a oblíbenější variantu. V jejich prospěch hovoří především jednodušší regulovatelnost výsledné teploty, a to v rozmezí 35 až 350 °C. Benefitem je i větší komfort pro uživatele v průběhu procesu pečení. Elektrické pečící trouby můžeme dále rozdělit na tři podkategorie – horkovzdušné trouby, parní a s klasickým typem ohřevu.

Elektrická trouba s klasickým ohřevem

Elektrické trouby s klasickým ohřevem se svým provedením blíží plynovým troubám, jen s tím rozdílem, že zdrojem energie je právě elektřina. Typickým znakem tohoto modelu je horní a spodní ohřev. Mezi jejich hlavní výhody patří dobrá regulace teploty a nižší pořizovací cena. Naopak nevýhodou je nerovnoměrné rozložení tepla a nemožnost péct více plechů zároveň.

Horkovzdušná trouba

Horkovzdušné pečící trouby vycházejí z elektrických trub s klasickým ohřevem, ale jsou navíc vybaveny ventilátory, které zajišťují roznášení horkého vzduchu po celém vnitřním prostoru spotřebiče. Díky tomu dochází k lepší a rovnoměrnější přípravě pokrmů. Navíc můžete péct více plechů zároveň = víceúrovňové pečení, čímž ušetříte čas i elektrickou energii.

  • Horkovzdušná trouba s kruhovým topným tělesem – Jedná se o výrazně dražší modely, které ovšem dokáží udržet stejnou teplotu v celém spotřebiči, a tak zajistit opravdu rovnoměrné propečení pokrmu.
  • Horkovzdušná trouba s ventilátorem – Tyto modely jsou levnější, ale zároveň i méně účinné, pokud jde o udržení konstantní teploty.

Parní trouba

Parní pečící trouby se v posledních letech těší vzrůstající oblibě. Jedná se sice o dražší typ elektrické trouby, ale vyšší cenu vynahrazuje všestranností. Parní trouba je multifunkční spotřebič, v němž můžete nejen péct, ale i vařit, grilovat nebo pošírovat. Nejnovější modely hravě nahradí i parní hrnec nebo mikrovlnnou troubu. Navíc umožňují připravit opravdu zdravé pokrmy bez použití tuku.

Plynové trouby

Ač se plynové trouby z trhu s kuchyňskými spotřebiči pomalu vytrácí, stále mají svou věrnou fanouškovskou základnu. Oblíbené jsou především u starších generací, která je na vaření na plynu zvyklá. Výhodou plynových trub je jejich schopnost se velmi rychle nahřát. Navíc na rozdíl od elektrických trub daleko méně vysušují připravované pokrmy. Nevýhodou je jejich složitější nastavení a horší regulace teploty, která je v rozmezí pouhých 150 až 260 °C.

Kombinované trouby – kombinace plynu a elektrické energie

Na trhu jsou k dostání také kombinované trouby, které v sobě spojují možnost využití plynu i elektrické energie.

pecici-trouba-je-nedilnou-soucasti-kazde-domacnosti
Zdroj: Unsplash.com
Pečící trouba je nedílnou součástí každé domácnosti. Při jejím výběru je třeba zvážit řadu věcí - umístění trouby, zdroj energie, rozměry a další důležité parametry.

Na jaké parametry se při výběru zaměřit

Rozměry spotřebiče

Při výběru pečící trouby je potřeba brát v úvahu také její rozměry. Před jejím pořízením si pečlivě zaměřte místo, kam ji chcete umístit, postavit nebo zabudovat. U vestavných trub se standardně setkáte s rozměry 60 × 60 cm, ale výjimkou nejsou ani kompaktnější modely, které jsou k dostání v rozměrech 45 × 60 cm. Aktuálně jsou k dostání také vestavné trouby s šířkou až 90 cm.

V případě volně stojících trub můžete pořídit modely v rozměrech 60 × 60 cm nebo 50 × 60 cm. Kromě vnějších rozměrů se zajímejte také o objem, tedy vnitřní rozměry spotřebiče. Podle objemu dělíme trouby na tři kategorie – malé trouby (12 až 35 litrů), střední trouby (35 až 65 litrů) a velké trouby (nad 65 litrů).

Volba vhodného objemu trouby:

  • Pro jednotlivce nebo domácnosti o dvou členech je ideální pečící trouba o objemu do 45 litrů.
  • Pro menší tříčlennou rodinu s občasným využitím je vhodná trouba s objemem od 45 do 70 litrů.
  • Vícečlenné rodiny a početnější domácnosti, kde se pravidelně peče, ocení troubu s objemem nad 70 litrů.

Energetická náročnost

Před pořízením nové trouby se informujte také o tom, jak moc je daný model úsporný. Při výběru elektrických modelů se zaměřte na energetickou třídu. Doporučujeme volit ty modely, které jsou označeny písmeny A, A+ nebo A++ (ty jsou ale výrazně dražší). Vše důležité ohledně spotřeby vyčtete z energetického štítku, kterým jsou označeny všechny elektrospotřebiče.

Ovládání spotřebiče

Důležitou součástí každého spotřebiče, tedy i trouby, je jeho ovládání. V případě pečících trub můžete narazit na mechanické nebo elektronické ovládací panely, na kterých si lze nastavit vybraný pečící program, teplotu či délku pečení. Levnější modely jsou ve většině případů vybaveny knoflíky, tedy mechanickými ovládacími přepínači. Jejich hlavní nevýhodou je, že se v jejich okolí častěji usazují nečistoty. U dražších a novějších modelů se setkáte s dotykovým ovládáním.

Při výběru se ale zaměřte především na to, aby ovládání trouby bylo především přehledné. Některé modely jsou vybaveny řadou funkcí, tudíž jasně čitelné ovládání zajisté oceníte. Vždy se ujistěte, že je spotřebič dodán i se srozumitelným návodem k použití.

Údržba spotřebiče

Stejně jako další domácí spotřebiče, je důležité udržovat pečící troubu čistou. Mastnota i zbytky jídla mohou negativně ovlivnit další připravované pokrmy. Porozhlédněte se proto po modelech, které jsou vybaveny praktickými čistícími programy. Tyto funkce vám mohou údržbu výrazně ulehčit.

  • Čištění pyrolýzou – čištění velice horkým vzduchem o teplotě 500 °C. Nečistoty se přemění na jemný popílek, který následně lehce setřete.
  • Čištění katalýzou – stěny trouby jsou vybaveny výměnnými katalytickými vložkami ze speciálního smaltovaného povrchu, který nedovolí nečistotám usadit se a při teplotě 200 °C je vypálí.
  • Čištění vodní parou zjednodušuje následné umytí trouby. Dovnitř trouby se vloží nádobu s vodou, která se následně zahřeje na více než 100 °C a uvolňovaná pára poté uvolní nečistoty, které stačí setřít.

Praktické funkce

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv typ trouby, vždy se při jejím výběru zaměřte i na doplňkové funkce a prvky, kterými je vybavena.

  • Gril – možnost grilování potravin pomocí horního topného tělesa.
  • Horkovzduch – možnost pečení pokrmů pomocí horkého vzduchu.
  • Pečení v páře – místo horkého vzduchu se k přípravě pokrmů využívá pára.
  • Infrapečení – speciální pečení, především masa, za pomoci přídavného ventilátoru.
  • Tradiční pečení – běžná funkce, při které se aktivuje horní i spodní topné těleso.
  • Programovatelné pečení – možnost nastavení přesného průběhu pečení pro
  • 4D pečení – víceúrovňové pečení, které vám umožňuje připravovat až tři pokrmy najednou, aniž by došlo k prolnutí chutí nebo vůní.
  • Tepelná sonda – funkce termosondy kontroluje nastavenou teplotu uvnitř pokrmu.
  • Rozmrazování – program ideální k pomalému a šetrnému rozmrazení potravin.
  • Mikrovlny – možnost rychlého ohřátí jídla prostřednictvím mikrovln (náhrada mikrovlnné trouby).
  • Rychlý ohřev – funkce, která zajistí velmi rychlé předehřátí trouby.
  • Udržování servírovací teploty – program zajistí, že pokrm bude mít správnou teplotu i když ho budete podávat o něco později.
  • Pizza program – program zajistí ideální podmínky pro pečení pizzy.
  • Displej – umožňuje ještě rychlejší a pohodlnější nastavení všech parametrů, jako je například délka pečení nebo teplota.
  • Dětská bezpečnostní pojistka – funkce znemožní otevření nebo jinou manipulaci během pečení.
  • Časovač – umožňuje nastavit čas pečení pokrmu. Po dokončení vás trouba upozorní zvukovým signálem nebo se automaticky vypne.
  • Ochlazování dvířek (ochrana proti popálení) – speciální ventilátor udržuje teplotu dvířek mezi 40 a 60 °C.
  • Automatické vypnutí plynu – pokud dojde ke zhasnutí hořáku, je přívod plynu automaticky uzavřen.
  • Vysokoteplotní čištění – speciální systém samočištění, při němž dojde k vypaření nebo ke spálení nečistot.

Závěrečné shrnutí

Výběr vhodné pečící trouby je podmíněn především vašimi preferencemi a požadavky. Zamyslete se nad tím, pro kolik lidí budete pravidelně připravovat pokrmy a na základě toho zvolte vhodnou kapacitu trouby. Ta do značné míry rozhoduje i o komfortu a účinnosti zvoleného přístroje. Určete si i vlastnosti, které od pečící trouby vyžadujete. A v neposlední řadě se zaměřte také na funkce a užitečné programy daného modelu. Ty sice zvyšují cenu spotřebiče, ale výrazně rozšiřují možnosti jeho využití.

Kde koupit nejoblíbenější pečící trouby

BEKO BIM 22300 X

BEKO BIM 22300 X

od  

Amica TR 16 MW

Amica TR 16 MW

od  

Electrolux EZB3400AOX

Electrolux EZB3400AOX

od  

MORA VT779BX

MORA VT779BX

od  

Severin TO2058

Severin TO2058

od  

Vigan EO45L

Vigan EO45L

od  

Tefal OF484811

Tefal OF484811

od  

AEG BSE792320B

AEG BSE792320B

od  

Siemens HS658GXS7

Siemens HS658GXS7

od  

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

Zobrazit další nabídky

Michaela-Zdenkova

Michaela Zdeňková

Redaktor

Redaktorka, která se psaním článků živí už sedmým rokem. Aktuálně se zaměřuje především na články o domácnosti, zahradě a životním stylu. Kromě psaní se ve volném čase věnuje vaření a pečení, výrobě macramé, malování nebo pěstování bylinek a zeleniny na svém pidi dvorku. Zároveň je milovnicí kvalitní hudby, filmů, knih a procházek se svou rodinou a psem.

Více článků od Michaely

Přečtěte si také