Seznam.cz

Domácí pekárna: skvělý pomocník nejen k pečení chleba

domaci-pekarna-je-skvely-pomocnik-nejen-k-peceni-chleba
Zdroj: Unsplash.com
Michaela-Zdenkova
Michaela Zdeňková před 3 měsíci

Večer si nachystáte suroviny, nastavíte příslušný program a ráno vás probudí kouzelná vůně čerstvě upečeného chleba. Ke skvělému pečivu kdykoliv a kdekoliv, ale především přesně podle vašich představ, vám pomůže domácí pekárna.

V článku jsme se podívali na zoubek domácím pekárnám na chleba. Shrnuli jsme jejich výhody a nevýhody, zaměřili se na technické parametry, kterým je potřeba věnovat pozornost a nakonec přihodili pár užitečných tipů.

Jak vlastně domácí pekárna funguje?

Domácí pekárna je multifunkční kuchyňský pomocník, který v sobě pojí hned několik přístrojů – hnětacího robota, pečící troubu i vařič. Navíc se jedná se o přístroj velmi jednoduchý na ovládání. Do hnětací nádoby nasypete potřebné suroviny, zvolíte vhodný program a o zbytek se postará pekárna. Suroviny zamíchá a důkladně uhněte, těsto nechá vykynout a nakonec upeče chléb. Některé domácí pekárny navíc nabízejí i jiné možnosti než jen pečení chleba.

Netradiční využití domácích pekáren

V domácí pekárně si kromě chleba dá můžete díky speciálním programům připravit například těsto na pizzu, těstoviny, vánočku nebo koláče. Dále si v ní můžete uvařit různé marmelády, džemy nebo šťávy. A v některých modelech si zvládnete vyrobit i jogurt, sýr či tempeh.

Výhody domácích pekáren

  1. Domácí pečivo kdykoli máte chuť – s domácí pekárnou si můžete čerstvý chleba vychutnat v podstatě kdykoli a kdekoli. Díky funkci odloženého startu vás jeho vůně může vytáhnout i z postele.
  2. Úspora práce, času i energie – vždy čerstvě upečené pečivo si připravíte takřka bez námahy. Pekárna za vás suroviny smíchá i uhněte, čímž vám ušetří spoustu práce i času. A navíc v porovnání s elektrickou troubou má několikanásobně nižší spotřebu energie.
  3. Složení pečiva pod kontrolou – jelikož si pečivo připravujete sami, budete vždy přesně vědět, z čeho se skládá. Váš oblíbený chléb tak bude upečen z opravdu kvalitních surovin a bez zbytečných konzervantů.
  4. Množství užitečných programů a funkcí – domácí pekárna si vás získá i svou rozmanitostí. Kromě pečení chleba ji můžete využít také k přípravě těsta na pizzu, pečení sekané nebo výrobě domácí marmelády.

Nevýhody domácích pekáren

  1. Hlučnost – některé modely mohou být poměrně hlučné. V případě, že plánujete péct v noci, věnujte tomuto parametru zvýšenou pozornost.
  2. Omezený počet programů – u levnějších modelů je potřeba počítat s nižším počtem pečících programů. Upečete s nimi skvělý chleba, ale například jogurt, marmeládu nebo sýr si nevyrobíte.
  3. Rozměry – domácí pekárny nepatří mezi nejskladnější kuchyňské spotřebiče.
domaci-pekarna-eta
Zdroj: eta.cz/
S domácí pekárnou si můžete čerstvý chleba vychutnat v podstatě kdykoli a kdekoli.

Důležité parametry pro výběr domácí pekárny na chleba

Ještě než se vrhnete na koupi domácí pekárny, promyslete si, co od ní vlastně očekáváte, jak často ji budete využívat i pro kolik osob budete pravidelně péct.

Velikost pečící nádoby

Jedním z rozhodujících parametrů při výběru pekárny je kapacita pečicí nádoby. Ta se odvíjí od počtu osob v domácnosti i od toho, kolik pečiva pravidelně sníte a jak často budete péct. V současné době si můžete pořídit pekárny, které upečou bochníky s hmotností od 0,5 do 1,8 kg. Většina modelů navíc umožňuje nastavit si velikost bochníku podle aktuální potřeby.

Vhodná velikost pečící nádoby podle počtu osob v domácnosti

Počet osob v domácnostiDoporučená kapacita pečící nádoby
1 - 2 osoby500 - 600 g
3 osoby800 - 900 g
4 osoby1 100 - 1 300 g
5 a více osobminimálně 1 500 g

Materiál pečící formy

Dalším velmi důležitým parametrem, který byste rozhodně neměli podceňovat, je materiál pečící formy. Aktuálně můžete vybírat ze tří – teflon, keramika a nerez. Každý z nich má své výhody a nevýhody.

  • Teflon – pečící nádoby s touto povrchovou úpravou jsou nenáročné na údržbu, těsto se v ní nepřipéká a chléb se z ní velmi snadno vyklopí. Nevýhodou je, že se dá snadno poškrábat a nesmí se dávat do myčky.
  • Keramika – pečící nádoby s povrchovou úpravou z keramiky jsou nejkvalitnější variantou, ale zároveň i tou nejdražší. Stejně jako teflon má ty výhody, že je nepřilnavá a snadno se udržuje. Na rozdíl od něj ale není náchylná k poškrábání.
  • Nerez – nerezové pečící nádoby jsou velmi odolné a mají dlouhou životnost. Oproti předchozím zmíněným materiálům je nerez náchylnější na připékání, a tak se vám může stát, že vám chléb nepůjde tak snadno vyklopit.

Pozornost věnuje také materiálu, z něhož je vyrobena vnější část pekárny. Dražší kovové modely jsou podstatně bytelnější, tišší a mají pohodovější údržbu. Ty levnější plastové jsou naopak náchylnější k poškození a jsou i více slyšet.

Hnětací háky

Při výběru pekárny si také promyslete, zda si pořídíte variantu jednohákovou nebo dvouhákovou. Menší modely domácích pekáren jsou ve většině případů vybaveny jedním hákem, ve větších pekárnách najdete hnětací háky dva. S dvěma háky je příprava těsta podstatně rychlejší a těsto je navíc načechranější a lépe kyne. Po pekárně se dvěma hákysáhněte v případě, že v ní plánujete zadělávat těsto na pizzu nebo jiné druhy pečiva.

Většina pekáren disponuje hnětači, které je potřeba vyjmout. Některé to umožňují ještě před pečením, jiné se do těsta zapečou a vyndáte je až z upečeného chleba. Některé pekárny nabízejí možnost sklopení hnětacích háků. To znamená, že během přípravy chleba nemusíte na háky myslet, sami se po přípravě těsta sklopí. Jejich nevýhodou je pracnější údržba.

Energetická spotřeba, příkon a výkon pekárny

Podobně jako u jiných domácích spotřebičů se výkon a spotřeba pekárny odvíjí od jejího příkonu. Čím výkonnější pekárnu máte, tím rychleji se chleba upeče a tím více energie spotřebuje. Ať už si ale vyberete jakýkoliv typ pekárny, rozhodně nemusíte mít strach z toho, že by vás její provoz zruinoval. V porovnání s elektrickou troubou je spotřeba energie několikanásobně nižší. Příkon se nejčastěji pohybuje v rozmezí 400 – 900 W, přičemž domácí pekárna v průměru spotřebuje něco mezi 0,2 až 0,5 kWh.

Nabídka pečících programů

Pekárny často disponují celou řadou pečicích programů a záleží jen na vás, jak širokou nabídku využijete.

Typy nabízených programů

  • Pečení chleba – naprostý základ, kterým disponují úplně všechny pekárny. Některé navíc nabízí speciální programy pro různé druhy chleba.
  • Sladký chléb – program vhodný pro pečení chleba ze sladkého těsta.
  • Toastový chléb – program, který vám umožní pečení chleba s měkkým středem a tenkou kůrkou.
  • Bezlepkový chléb – některé modely umožňují také bezlepkové pečení. Bezlepkový chléb upečete i s pomocí základního programu, ale s tímto je to daleko snazší.
  • Rychlá příprava – ideální program v případě, že potřebujete mít pečivo připravené podstatně rychleji.
  • Vlastní nastavení – na trhu naleznete i pekárny, které nabízejí možnost si určit parametry ručně.
  • Samostatné pečení – program vhodný k pečení masa, sekané nebo těst, které jste si sami připravili.
  • Příprava těsta – praktický program, který vám ušetří spoustu práce s přípravou těsta na vánočku, těstoviny nebo pizzu. Stačí jen přidat ingredience a o zbytek je postaráno.
  • Dort – skvělý program pro přípravu speciálních těst na dorty a další moučníky.
  • Džemy a marmelády – většina dobrých pekáren má v nabídce program, díky kterému si snadno vyrobíte marmelády a džemy z čerstvého ovoce.
  • Jogurty a sýry – pokročilé modely pekáren vám umožní i přípravu domácího jogurtu nebo sýru.

Ovládání a funkce pekárny

Ovládání pekárny by mělo být maximálně jednoduché a přehledné. K tomu vám výrazně pomůže displej, na kterém můžete sledovat aktuálně probíhající fáze, nastavenou teplotu nebo zbývající dobu pečení. U displeje se zaměřte především na jeho přehlednost. Velkým plusem je podsvícení. Různorodé funkce jsou tu pak od toho, aby vám celý proces ještě více usnadnily.

Praktické funkce pekárny:

  • Funkce odloženého startu a časovač – skvělá funkce, se kterou si můžete nastavit požadovaný čas pečení. „Strop“ je většinou 13 hodin.
  • Funkce regulace teploty – funkce vhodná například na přípravu kvásku.
  • Funkce udržení teploty – většina modelů dokáže udržet upečený bochník teplý po dobu až jedné hodiny.
  • Funkce stupeň opečení kůrky – některé modely jsou vybaveny funkcí, s kterou si můžete nastavit, jak má být propečená kůrka (světlá, střední nebo tmavá).
  • Funkce přisypávání ingrediencí – funkce, která zajistí automatické přisypávání dalších ingrediencí – bylinek, semínek, oříšků a dalších.
  • Funkce zvukových signálů – díky této funkci vás pekárna sama upozorní, že je pečení chleba u konce.
  • Funkce pozastavení pečícího programu – funkce, kterou oceníte především při výpadku elektrického proudu. Pekárna díky ní dokáže navázat tam, kde přestala.

Hlučnost pekárny

Další z parametrů, který výrazně ovlivní pohodlí při práci i celkový komfort, je hlučnost přístroje. Ta se projeví především při hnětení těsta. Průměrné hodnoty hluku se u těchto přístrojů pohybují mezi 50 až 60 dB. Čím méně, tím je to samozřejmě lepší.

Velikost pekárny

Zaměřte se také na rozměry pekárny. Je potřeba si uvědomit, že se jedná o spotřebič, který vám v kuchyni zabere celkem dost místa. Počítat je nutné i s volným prostorem nad pekárnou, který je nutný k otevření víka. Hmotnost pekáren se pohybuje okolo 5 až 7 kilogramů.

Tradiční výrobci domácích pekáren

Každé kuchyňské vybavení má své osvědčené značky a výrobce. Při výběru domácí pekárny na chleba vsaďte právě na tradičního výrobce, který má s jejich výrobou dlouholeté zkušenosti. Tito výrobci totiž perfektně znají své produkty i výrobní procesy, a podle potřeby je dokáží vyladit. Mezi přední výrobce domácích pekáren patří ETATefal, Sencor, Guzzanti, Kenwood, Gorenje nebo Philco.

Zobrazit celou nabídku domácích pekáren

Kde koupit nejoblíbenější domácí pekárny

ETA 7149 90030

ETA 7149 90030

od  

Guzzanti GZ635

Guzzanti GZ635

od  

Tefal Bread of the World PF611838

Tefal Bread of the World PF611838

od  

ETA 8149 90000 Delicca mini

ETA 8149 90000 Delicca mini

od  

ECG PCB 82120

ECG PCB 82120

od  

Sencor SBR 0770WH

Sencor SBR 0770WH

od  

Bravo B 4262

Bravo B 4262

od  

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

Zobrazit další nabídky

Michaela-Zdenkova

Michaela Zdeňková

Redaktor

Redaktorka, která se psaním článků živí už sedmým rokem. Aktuálně se zaměřuje především na články o domácnosti, zahradě a životním stylu. Kromě psaní se ve volném čase věnuje vaření a pečení, výrobě macramé, malování nebo pěstování bylinek a zeleniny na svém pidi dvorku. Zároveň je milovnicí kvalitní hudby, filmů, knih a procházek se svou rodinou a psem.

Více článků od Michaely

Přečtěte si také