Seznam.cz

Pomalý hrnec: ideální spotřebič, který ušetří váš čas

pomaly-hrnec-SENCOR
Zdroj: Sencor.cz / Zboží.cz
Michaela-Zdenkova
Michaela Zdeňková před 2 měsíci

Ráno všechny suroviny vložíte do hrnce, zapnete ho a po příchodu z práce na vás bude čekat zdravé a chutné jídlo. Že to zní jako sen? Tak věřte, že není. Řeč je totiž o pomalém hrnci, mimořádném domácím spotřebiči, který vám pomůže skvěle vařit s minimem námahy.

K čemu je pomalý hrnec dobrý, pro koho se hodí, jaké jsou jeho výhody a na co se při jeho výběru zaměřit. To vše se dozvíte v našem článku.

Co je to pomalý hrnec a kde se vzal?

Hrnec na pomalé vaření je elektrický hrnec, do kterého jen vložíte vybrané suroviny a on se postará o zbytek. Připravit si v něm můžete celou řadu pokrmů od skvělých vývarů, polévek, gulášů, omáček přes dušenou zeleninu, masové rolády, pečené kuře, ryby až po dezerty, marmelády, povidla nebo zavařeniny. Mezi jeho největší předností patří jednoduchost přípravy pokrmů a také to, že si potraviny uchovávají všechny živiny.

Pomalý hrnec spatřil světlo světa již v roce 1940 ve Spojených státech amerických. Největší boom zažil v 70. letech během energetické krize. Vzhledem k jeho velmi malé spotřebě elektrické energie oslovil doslova miliony lidí. Hrnec na pomalé vaření se skládá z vnitřní, většinou vyjímatelné, varné nádoby, vnější části s držadly a ovládacími prvky a poklice.

Jak funguje a jaké má výhody?

Pomalé hrnce, jak už jejich název napovídá, fungují na principu velmi pomalého vaření. Jedná o kuchyňský spotřebič, který vám umožňuje připravit pokrmy takzvaně “v jednom hrnci”. Všechny potřebné ingredience pro vybraný pokrm jednoduše vložíte do varné nádoby, nastavíte čas a teplotu a necháte ho pracovat. Vaření v něm probíhá při teplotě mezi 80 až 95 °C a podle potřeby trvá čtyři až deset hodin.

Výhody pomalého hrnce

  1. Maximální úspora vašeho času
  2. Výrazná úspora elektrické energie
  3. Soběstačný kuchyňský pomocník
  4. Šetrné a zdravé vaření
  5. Nepřeberné množství pokrmů
pomaly-hrnec-Bionaire-CrockPot
Zdroj: crockpot.cz
V pomalém hrnci si můžete připravit celou řadu pokrmů, od skvělých vývarů, gulášů, omáček přes maso, dušenou zeleninu až po dezerty.

Pro koho je vhodný?

Pomalé hrnce jsou ideálním kuchyňským pomocníkem pro všechny, kteří nechtějí trávit celý den v kuchyni. Ocení ho maminky na mateřské, které se chtějí především věnovat svým dětem, i starší lidé, pro které je dlouhé postávání v kuchyni úmorné. A správnou volbou je i pro milovníky zdravé kuchyně. Díky pomalému vaření pod bodem varu a minimálnímu odpařování tekutin si jídlo uchová více minerálů, vitamínů a živin.

Jak vybrat pomalý hrnec

Objem nádoby

Jedním z nejdůležitějších parametrů při výběru pomalého hrnce je objem varné nádoby. Ten se odvíjí od počtu lidí, pro které chcete v pomalém hrnci vařit. Vyberte si pomalý hrnec s takovým objemem, ve kterém zvládnete připravit jídlo pro celou rodinu. Kapacita varných nádob se nejčastěji pohybuje v rozmezí od 3 do 7 litrů. Pokud si pořizujete pomalý hrnec do dvoučlenné domácnosti, bude vám stačit hrnec s menší kapacitou okolo 3 litrů. Pro větší rodinu je vhodný pomalý hrnec s objemem kolem 5 litrů.

Volba vhodného objemu varné nádoby:

  • 3 litry – 2 až 3 porce
  • 4 litry – 3 až 4 porce
  • 5 litrů – 5 až 6 porcí
  • 6 litrů – 7 až 8 porcí

Tvar nádoby

Tvar vnitřní nádoby volte především podle toho, jaké pokrmy v něm budete nejčastěji připravovat. V případě, že v pomalém hrnci chcete chystat polévky, je nejvhodnější kulatý tvar. Pro přípravu kuřete nebo velkých kusů masa se výborně hodí oválný tvar vnitřní nádoby. A pokud v pomalém hrnci plánujete péct dezerty, bude se vám hodit tvar hranatý.

Materiál vnitřní vrstvy

Další parametr, který si zaslouží vaši pozornost, je materiál vnitřní vrstvy varné nádoby. Ten totiž výrazně ovlivňuje to, jak snadno se bude hrnec udržovat i zda můžete nádobu používat také k jiným účelům. Aktuálně jsou nejvíce oblíbené tyto materiály:

  • Keramika skvěle drží teplo a hodí se na dušení i pomalé vaření. Nevýhodou je, že ji nelze mýt v myčce na nádobí. Keramiku najdete u nejlevnějších modelů pomalých hrnců.
  • Teflon je univerzální a ze všech zmíněných materiálů má nejmenší přilnavost. Nemůžete na něj používat kovové nástroje, jelikož by mohlo dojít k jeho poškrábání. Tím by ztratil své vynikající vlastnosti a stal by se zdraví škodlivým.
  • Litý hliník má dlouhou životnost, skvělou odolnost, a navíc se dá použít pro pečení v troubě, vaření na sporáku i ohřátí v mikrovlnce.
  • Kamenina je nejdražší, ale současně nejkvalitnější materiál. Udržuje konstantní teplotu a je ideální pro pomalé vaření. Je zdravotně nezávadná a hygienická. Najdete ji u těch nejdražších modelů pomalých hrnců.

Příkon pomalého hrnce

Podobně jako u jiných domácích spotřebičů se výkon a spotřeba elektrické energie pomalého hrnce odvíjí od jeho příkonu. Čím větší příkon, tím je model výkonnější a rychlejší, ale zároveň jsou i vyšší nároky na energii. Standardně se příkon pomalých hrnců pohybuje kolem 270 W.

Praktické funkce

Hrnec na pomalé vaření je relativně jednoduchý spotřebič. Většina modelů disponuje třemi základními režimy – 2 pro různou intenzitu pomalého vaření a 1 pro udržení teploty hotového pokrmu. Některé modely jsou navíc vybaveny řadou dalších praktických funkcí, které vám usnadní jejich používání.

  • Časovač – díky časovači můžete nastavit dobu, za jakou se přístroj vypne.
  • Odložený start – s odloženým startem si můžete naplánovat začátek přípravy jídla. Vaření začne ve vámi vybranou dobu. Přístroj se tak spustí například v momentě, kdy budete v práci nebo na cestě domů.
  • Nastavení výkonu – většina modelů je vybavena také ovládáním pro změnu výkonu. To vám umožňuje řídit sílu i teplotu ohřevu.
  • Udržování teploty – díky této funkci zůstane vaše jídlo teplé i po tom, co se program ukončí a váš pokrm dovaří.
  • Paměť – v případě výpadku energie si pomalý hrnec zapamatuje a po jejím zapnutí se vrátí k předchozí vykonávané činnosti.
  • Programy – dražší modely disponují i různými programy, které umožňují více než jen pomalé vaření. S těmito programy můžete například restovat, smažit, péct, vařit v páře nebo grilovat.

Kde koupit nejoblíbenější pomalé hrnce

Tesla EliteCook K70

Tesla EliteCook K70

od  

Tefal CY851130

Tefal CY851130

od  

Tefal CY505E30

Tefal CY505E30

od  

Sencor SPR 7200SS

Sencor SPR 7200SS

od  

Russell Hobbs 22750-56

Russell Hobbs 22750-56

od  

Russell Hobbs 22740-56

Russell Hobbs 22740-56

od  

De Gusto WSH-SC350

De Gusto WSH-SC350

od  

ECG PH6520

ECG PH6520

od  

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

Zobrazit další nabídky

Michaela-Zdenkova

Michaela Zdeňková

Redaktor

Redaktorka, která se psaním článků živí už sedmým rokem. Aktuálně se zaměřuje především na články o domácnosti, zahradě a životním stylu. Kromě psaní se ve volném čase věnuje vaření a pečení, výrobě macramé, malování nebo pěstování bylinek a zeleniny na svém pidi dvorku. Zároveň je milovnicí kvalitní hudby, filmů, knih a procházek se svou rodinou a psem.

Více článků od Michaely

Přečtěte si také