Seznam.cz

Remoska: průvodce současnou nabídkou

Koláč z remosky
Zdroj: Pixabay.com
Veronika Gálová
Veronika Gálová před 2 roky

Není až tak běžné, že se nějakému výrobku podaří přečkat v přibližně stejné podobě více než padesát let. Remoska je jedním z nich. Ten, kdo má tento retro poklad doma nebo chalupě, pravděpodobně se ho jen tak nevzdá. A dělá dobře. Mnoho starých remosek slouží stále výborně, jsou-li zachovalé. Pokud ale remosku nevlastníte, možná o jejím pořízení alespoň uvažujete. V tomto článku se dozvíte, co od ní můžete očekávat, jaká byla remoska dříve a jaká je dnes, a díky čemu je výhodnější než trouba.

Jak funguje remoska?

V naší zemi není snad nikdo, kdo by remosku neznal. Pokud bychom ji přesto chtěli někomu popsat: jde o malou přenosnou troubu s víkem, v němž je uložené topný drát. Remoska má tři části – víko, spodní nádobu a stojánek s nožičkami, aby ji bylo možné bezpečně umístit na jakýkoli povrch.

Teplo je rozváděno z víka po plášti celé nádoby a zapékání probíhá velmi podobně jako v klasické troubě. Pokud nenecháme jídlo v zapnuté remosce příliš dlouho, nedochází k připalování svrchu ani zespodu. Jídlo je tedy prohříváno rovnoměrně a remoska tak dosahuje velmi dobrých výsledků při přípravě rozmanitých druhů pokrmů, které bychom jinak pekli v troubě.

Remoska neumožňuje nastavení teploty pečení. Jídlo se peče zhruba o teplotě 160 až 180 °C, takže by nemělo docházet k připékání. Pokud byste cítili nutkání remosku předehřát podobně jak jste zvyklí u trouby, raději na to zapomeňte. Vzhledem k malé velikosti prostou se remoska rychle zahřeje, a navíc byste pečením „naprázdno“ mohli poničit její povrch. Novější remosky také nevyžadují příliš mnoho tuku, stačí je vymazat tenkou vrstvou másla či oleje. Verze s průhledným skleněným středem dává možnost kontroly nad tím, co se děje uvnitř. Sklo má ale vliv na dobu potřebnou pro propečení. Zkrátka něco za něco.

Švestkový koláč
Zdroj: Pixabay.com
Upéct v remosce ovocný koláč je hračka.

Štrůdl i pečené kuře

V remosce toho vykouzlíte opravdu hodně. Poradí si i s dušenou zeleninou, gulášem, kuřetem na paprice, španělskou bramborovou omeletou, slaným koláčem, nádivkami, žemlovkou, pečenou drůbeží či rybou a tak dále. Samostatnou kategorií jsou dezerty. V remosce upečete vynikající buchty, koláče, dortové korpusy, ale třeba i štrůdl. Jak? Jednoduše z vyváleného listového těsta vyříznete kolo, které bude mít o 2 cm po okrajích více než je průměr spodní části remosky. Remosku lze i vyložit pečícím papírem, abyste měli jistotu, že se nic nepřipálí. U nových modelů s nepřilnavým povrchem to však nehrozí. Na toto těsto přijde náplň, která se přikryje opět vrstvou těsta, případně můžete vytvořit mřížku. Limitace kulatým tvarem může být zkrátka chápána jako příležitost pro zkoušení nových věcí. Již svým způsobem legendární je kuře pečené v remosce. Nižší teplota je totiž ideální pro pomalé pečení masa, které neztratí šťávu, a navíc nebudete ochuzeni ani o křupavou kůrku. Ke kuřeti můžete přidat i brambory, které tak získají perfektní chuť.

Remoska® Tria
Zdroj: www.remoska.eu
Remoska Tria je multifunkční. Lze ji použít i jako parní hrnec.

Historie remosky

Remoska je českým vynálezem, který slaví úspěch nejen u nás, ale i za hranicemi. V roce 2001 byla dokonce oceněna britským časopisem Good Housekeeping. Historie remosky přitom sahá až do 50. let minulého století. Jejím otcem byl český elektrotechnik Oldřich Homuta, který se nechal inspirovat již existujícím elektrickým hrncem, a přemýšlel, jestli by podobně nešlo vyřešit i pečení. První prototyp remosky byl zhotoven v roce 1953, patentována byla v roce 1964. Název remoska je odvozen od jména výrobního podniku Remos. I nové remosky se hrdě hlásí ke své historii, ač mají pozměněný design a některé nové prvky. Základní princip pečení ale zůstává stále stejný. Na trhu se můžete setkat se spotřebiči, které nabízejí podobnou funkci – nejčastěji pod názvem pečicí pánev nebo pečenka.

Remoska dnes

Je jasné, že současný spotřebič podléhá zcela jiným normám, a také design se za ta léta posunul. Co je ale důležitější, je funkčnost, u kterého se toho příliš nezměnilo. Nejvýraznější rozdíl je v použitých materiálech. Remosky se začaly vyrábět s nepřilnavou teflonovou vrstvou, ale díky velké poptávce ze strany těch, kteří přilnavost považují za výhodu, jsou k dispozici také remosky z litého hliníku.

V portfoliu společnosti Remoska nyní najdete čtyři základní typy. Každý z nich je k dostání ve velikosti 2 l nebo 4 l, s celokovovým víkem nebo s víkem se skleněným středem. V čem se ale tyto typy liší?

Remoska Classic je současný základní model remosky. Je vybavena nepřilnavým povrchem. Její nevýhodou je napevno připojený elektrický kabel a také nevhodnost použití na sporáku. Naopak výhodou je nejnižší cena.

Remoska Prima přináší oproti modelu Classic několik vylepšení. Jedná se především o odnímatelný kabel, což zjednodušuje jak manipulaci, tak i skladování. Verze Prima také slibuje vylepšenou konstrukci pro zdravé a úsporné pečení a servírovací stojan, který umožňuje postavit hrnec remosky přímo na stůl. Nelze ji použít na sporáku.

Remoska Dua se zásadně liší od předchozích dvou modelů především v použitém materiálu. Spodní hrnec nemá nepřilnavý povrch, nýbrž se jedná o kovový nerez materiál, který dle výrobce „kombinuje teplotní vodivost hliníku a zároveň zdravotní nezávadnost a odolnost nerezového plechu“. Je to tedy takový krůček zpět k původní podobě remosky. Výhodou je bezesporu možnost použít samostatně hrnec na sporáku. Balení obsahuje i skleněnou poklici.

Remoska Tria je nejnákladnější verzí. Lze ji použít na sporáku, má nepřilnavý povrch, a kromě skleněné poklice také víko, které rázem promění remosku v tlakový hrnec. Je to tedy taková multifunkční remoska. Zajímavé u tohoto modelu jsou barevné detaily, které si můžete zvolit v modré, červené či žluté barvě.

Grilované kuře
Zdroj: Pixabay.com
V remosce upečete skvělé kuře i s bramborem.

Remoska versus trouba

Asi vás nepřekvapí, že má remoska oproti troubě v mnohém navrch. Kromě kompaktních rozměrů a snadné přenosnosti je jedním z nejdůležitějších argumentů pro remosku úspora energie. Oproti troubě znamená použití remosky prý až o 80 % menší spotřebu. Návrat k remosce tedy může být i jedním z opatření, jak ušetřit. Především dvoulitrová verze remosky je vhodná i pro menší rodiny či jednotlivce, kteří mají rádi zapékané jídlo, ale mají dojem, že zapínání velké trouby by kvůli jedné či dvěma porcím bylo zbytečné plýtvání.

Zobrazit celou nabídku pečících hrnců

Kde koupit nejoblíbenější Remosky

Remoska Prima P31F 2 l

Remoska Prima P31F 2 l

od  

Remoska Tria T41

Remoska Tria T41

od  

Remoska P32F/01

Remoska P32F/01

od  

Remoska Prima P32 4 l

Remoska Prima P32 4 l

od  

Remoska Prima P31F 2 l

Remoska Prima P31F 2 l

od  

Remoska D52/10 Dua

Remoska D52/10 Dua

od  

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

Zobrazit další nabídky

Veronika Gálová

Veronika Gálová

Redaktor

Vystudovala na FFUK obor estetika, ale táhlo ji to k marketingu a psaní, u kterého nakonec zakotvila. Zaměřuje se na články o domácnosti a zahradě, které korespondují i s jejími zájmy. Dále ve volném čase ráda vyrazí s rodinou na výlety po méně známých koutech ČR, a nakonec vždy zjistí, že je všude dobře, ale doma nejlépe.

Více článků od Veroniky

Přečtěte si také