Seznam.cz

Jak vybrat udírnu, aby splnila vaše očekávání?

Uzeniny
Zdroj: Pexels.com
petr-pohudka
Petr Pohůdka před 2 roky

Rádi byste si sami připravovali uzené delikatesy? Není na tom nic složitého, stačí si pořídit domácí udírnu. Ta může mít celou řadu podob. Na jaké parametry se zaměřit a co při koupi udírny neopomenout?

Tipy na oblíbené udírny

Porovnat parametry

Co si ujasnit před výběrem udírny

Pořízení udírny představuje nemalou investici v řádu tisíců až nižších desetitisíců korun. Výběr správného modelu proto není radno podceňovat. Před koupí byste měli mít jasnou představu o využití udírny.

  • Kam chcete udírnu umístit? Bude mít své stálé místo, nebo byste ji rádi přenášeli?
  • Jak často ji plánujete využívat?
  • Jaký typ potravin budete udit a v jakém množství?
  • Máte nějaké specifické požadavky?
  • Kolik jste ochotni za udírnu zaplatit?

Přenosná, nebo pevná udírna?

Udírny se dají rozdělit do dvou hlavních kategorií na pevné a přenosné. Na začátku vás čeká volba jednoho z těchto typů.

Přenosná udírna

Lehké a skladné udírny, které lze snadno přenášet. Pokud nechcete být omezováni jediným místem nebo plánujete udírnu převážet mezi domovem a chalupou, pak jsou přenosné modely právě pro vás. Hmotnost konstrukce nepřesahuje 6 kg. Menší rozměry se pochopitelně podepisují na kapacitě udírny. Ta se většinou pohybuje okolo 5 kg. Pořizovací cena přenosných udíren bývá nižší, ale nemusí to platit ve všech případech. Patří sem i stolní udírny, které můžete provozovat klidně na balkoně.

Pevná udírna

Klasická zahradní udírna s vyhrazeným stálým místem. Zpravidla se jedná o prostorově náročnější zděné či dřevěné modely. Pevné udírny se pyšní vysokou kapacitou, ty největší pojmou přes 20 kg surovin. Můžete v nich udit ve svislé poloze i na roštech. Pevná udírna dává smysl u nadšenců, kteří ji budou využívat pravidelně. Při výběru správného místa myslete na to, že z udírny vychází kouř. Nelze ji proto umístit kamkoliv.

Rozdělení udíren podle paliva a způsobu využití

Další rozdělení, s nímž se často setkáte, zohledňuje typ paliva nebo využití udírny.

Dřevěná udírna

Udírny s kovovým topeništěm, které při tvorbě kouře spoléhají primárně na dřevo. Slouží k tradičnímu pomalému uzení. Provoz udírny vyžaduje vysokou míru pozornosti – je zapotřebí hlídat suroviny, regulovat kouř, teplotu a přikládat. K modernějším modelům se dá přikoupit elektroset s topnou spirálou, čímž získáte multifunkční typ udírny. Podle způsobu uzení narazíte na dvě základní varianty.

  • Dřevěná udírna s bočním topeništěm: Jako palivo se používá kusové dřevo, piliny či štěpka. Udírny se hodí pro uzení za pomoci teplého a horkého kouře.
  • Dřevěná udírna s regulátorem studeného kouře: Určena pro uzení studeným kouřem. Zpracované potraviny mají poté delší trvanlivost. Udírny spalují především štěpku či piliny.
Klobásy
Zdroj: Pexels.com
Uzení studeným kouřem se využívá například u klobás, čabajek a dalších trvanlivých uzenin.

Elektrická udírna

Elektrické udírny nabírají na popularitě. Sice s nimi do určité míry přijdete o typický zážitek z uzení, ale zase si ušetříte spoustu práce s obsluhou zařízení. Nenechte se zmást slovem elektrický – udírna stále potřebuje tuhé palivo k vyprodukování kouře. U elektrické udírny jde většinou o dřevěnou štěpku, pelety, piliny nebo speciální brikety. Udírna disponuje topnou spirálou, jež slouží k automatickému rozpálení paliva.

Elektrické udírny se v závislosti na ovládání dělí na manuální a digitální.

  • Elektrická udírna s manuálním ovládáním: Levnější typ, který vám umožní otočným knoflíkem či tlačítky nastavit teplotu. Její regulaci a čas uzení si již musíte hlídat sami.
  • Elektrická udírna s digitálním ovládáním: Přináší vysokou úroveň uživatelského komfortu. Na digitálním displeji nastavíte teplotu, čas a o více se starat nemusíte. Dohled na udícím procesem převezme zařízení, pokročilé modely si dokonce zvládnou dávkovat palivo. Vy si jen za pár hodin vyzvednete připravené delikatesy. Některé elektrické udírny můžete ovládat na dálku chytrým telefonem.

Přesnější regulace teploty se pozitivně projeví na spotřebě paliva. Potraviny jsou navíc u elektrických udíren připraveny zdravějším způsobem. Pokud postrádáte typickou uzenou chuť vznikající při spalování dřeva, vyzkoušejte speciální brikety, které potravinám toto aroma dodají.

Multifunkční udírna

Dává uživatelům možnost volby. Podle potřeby se totiž v udírně může použít více druhů paliva – kromě dřeva, pilin či briket máte k dispozici i elektrickou topnou spirálu. Palivo jednoduše přizpůsobíte konkrétním surovinám nebo časovým možnostem.

Plynová udírna

Varianta, s níž se setkáte spíše zřídka. Podobně jako elektrická udírna vám ušetří mnoho starostí s obsluhou. Plynové udírny jsou opatřeny plynovými hořáky, na nichž plynule regulujete teplotu.

Izolovaná udírna

Izolované udírny zvládnou provoz i při nízkých venkovních teplotách. V praxi tak zajistí celoroční uzení, což ocení zejména zapálení nadšenci a profesionálové. Ostatní typy udíren mohou mít při teplotách pod 5 °C problém s udržením potřebné teploty.

Udírna s grilem

Praktická kombinace, díky níž lze na jedno roztopení grilovat a udit. Podobné řešení vám navíc ušetří místo na zahradě. Čistě z pohledu uzení se ale většinou jedná o modely vhodné k občasnému použití. Se samostatnými udírnami dosáhnete lepších výsledků.

Udírna s grilem
Zdroj: Pixabay.com
Udírna v kombinaci s grilem vám na zahradě ušetří místo.

Zpracování: Na jaký materiál vsadit?

Udírny se vyrábí z různých materiálů. Jaké výhody a nevýhody s sebou přináší ty nejběžnější?

  • Dřevo: Jeden z nejoblíbenějších materiálů. Pro výrobu udírny se hodí především bukový, smrkový či borovicový masiv. Udírna ze dřeva nijak nenaruší vzhled vaší zahrady, vypadá jako malý dřevěný domeček. Dřevo se podílí na nezaměnitelném aroma připravovaných surovin. K nevýhodám patří nižší odolnost a tím pádem i kratší životnost.
  • Ocel a nerez: Modely ze silnostěnných ocelových plechů potěší dlouhou životností a snadnou údržbou. Počítejte však s tím, že jsou těžší a dražší.
  • Pozinkovaný plech: Levný materiál, vykazuje nejkratší životnost. Před prvním použitím nezapomeňte udírnu z pozinkovaného plechu roztopit naprázdno, abyste z povrchu vypálili olejový film.
  • Cihly: Spolu se dřevem nejpopulárnější materiál při stavbě udírny svépomocí. Cihlové udírny vynikají dlouhou životností a bytelností.

Palivo do udírny

Při popisu jednotlivých typů udíren jsme již zmínili některá paliva. Nyní se na ně zaměříme blíže.

Dřevo

Klasické palivo, které se využívá u udíren ze dřeva či cihel. Surovinám dodává charakteristickou chuť a aroma. Kvalita kusového dřeva tyto aspekty výrazně ovlivňuje. Dřevo nesmí být chemicky ošetřené. Nehodí se ani dřeviny jehličnanů. Raději zvolte tvrdé dřevo z listnatých stromů – ořech, olši, javor, habr, dub, buk či ovocné stromy. Dřevo zbavte kůry, jinak by maso mohlo být nahořklé. Produkci kouře pomůže, když je dřevo čerstvé a s vysokým obsahem vlhkosti.

Brikety

Brikety do udírny připomínají malý puk. Tvar získají díky slisování, nejsou k tomu potřeba žádná lepidla nebo jiná pojiva. Tento typ paliva najde uplatnění zejména u elektrických udíren, kde se brikety umisťují do komínového podavače. V nabídce narazíte i na brikety s různým aroma.

Štěpka

Štěpka vzniká drcením dřevních částí či jako odpad při zpracování dřeva. Podobně jako brikety i štěpku sypete do samostatné komory, odkud je automaticky dávkována. Udírna disponuje rovněž miskou s vodou, kam padá zbytkový odpad ze spalování. Velikost štěpky vyberte podle typu udírny – hrubá štěpka je vhodná do udíren na dřevo, jemná štěpka do elektrických modelů.

Pelety

Další palivo pro elektrické udírny představují pelety. Ty se spalují ve speciální komoře, do které směřují ze zásobníku za pomoci šnekové spirály. Udírny na pelety se pyšní vysokou účinností. Jejich pořizovací cena bývá vyšší.

Piliny

Piliny najdou využití například při uzení studeným kouřem. Rozprostírají se na misku nebo plech nad topnou spirálou. Měly by být navlhčené, jinak nebudou produkovat dostatek kouře a rychle zuhelnatí.

Na jaké parametry se zaměřit?

Při výběru udírny nemusíte sledovat velké množství parametrů. Zásadní je především výběr správného typu spolu s volbou paliva. Nicméně některé aspekty byste opomenout neměli.

Způsob uložení surovin

Potraviny se udí položené na roštu nebo zavěšené na háčku. Každá surovina žádá jiný způsob uchycení. Na háčky zavěsíte zejména velké kusy masa, klobásy, slaninu, sýry či ryby. Naopak filety, zeleninu a další menší suroviny položte na rošt. Nejlepší samozřejmě je, když vám udírna umožňuje oba způsoby uložení potravin.

Suroviny zavěšené na háčcích
Zdroj: Pixabay.com
Suroviny se v udírně zavěšují na háčky nebo pokládají na rošt.

Kapacita

Kapacita udírny se udává v kilogramech a značí množství surovin, které můžete udit najednou. Obvykle se pohybuje od 5 až do 35 kilogramů. Nedá se říct, že by nějaká hodnota byla ideální – kapacita zkrátka musí odpovídat vašim potřebám. V opačném případě riskujete, že se vám potraviny do udírny nevejdou nebo budete zbytečně vytápět velký prostor.

Hmotnost

S kapacitou pochopitelně rostou i rozměry a hmotnost udírny. U přenosných modelů by se hmotnost měla pohybovat v řádu několika kilogramů, těžší konstrukce by vám transport komplikovaly. Pevné udírny obvykle váží okolo 20 kilogramů. Většina udíren má hranatý tvar, ale vyrábí se také oválná zařízení.

Funkce

Funkce usnadňující obsluhu se vyskytují hlavně u elektrických udíren.

  • Automatická regulace teploty: Funkci nejčastěji uvidíte u udíren s digitálním ovládáním. Ušetří vám starosti s nastavením teploty.
  • Časovač: Umožní vám nastavení přesné doby uzení.
  • Dávkovač paliva: Vybrané modely se postarají o dávkování paliva. Vy jej pouze vložíte do příslušného zásobníku.
  • Regulace kouře: Udírny s touto funkcí umí samy regulovat množství kouře v komoře.
  • Dálkové ovládání: Nejmodernější udírny lze ovládat dálkovým ovladačem nebo v aplikaci na chytrém telefonu.

Příslušenství

Udírna, palivo a suroviny nestačí. Při uzení se neobejdete bez základního příslušenství.

  • Teploměr do udírny: Nezřídka bývá dodáván jako součást balení spolu s udírnou. Pokud tomu tak není, rozhodně doporučujeme teploměr do udírny přikoupit. S teploměrem máte dokonalou kontrolu nad udícím procesem. Některé teploměry disponují sondou pro zavedení přímo do suroviny.
  • Odkapávací miska: Slouží k zachycení odkapávajícího tuku a šťávy z potravin. Vkládá se do spodní části udírny, často naplněná pískem či solí, aby se tolik nezanášela.
  • Tyče na zavěšení háčků: Své místo mají v horní části udírny. Na tyče se poté zavěšují háčky s potravinami. Mohou být na výsuvném rámu, díky němuž se všechny tyče dají vytáhnout najednou.
  • Rovné rošty: Určené pro položení filet a menších surovin. Jsou-li umístěny v horní části udírny, dají se na ně zavěsit háčky.
  • Vlnkové rošty: Speciálně tvarované rošty vhodné pro uzení makrel, pstruhů a podobných druhů ryb.
  • Háčky typu S: Nejrozšířenější typ háčků s univerzálním využitím. Na háčky zavěsíte maso, klobásy, slaninu, ale i sýry.
  • Háčky typu U: Navržené primárně pro ryby, které se udí vcelku.
Ryby v udírně
Zdroj: Pixabay.com
Na háčky se zavěšují například ryby vcelku a další velké kusy masa.

Víte, jak budete udit?

Uvedené informace by vám měly pomoci zorientovat se v nabídce udíren a vybrat model, který vyhovuje vašim požadavkům. Na závěr ještě několik slov k samotnému uzení. To může mít různé podoby. Zásadní je především teplota kouře.

  • Uzení studeným kouřem: Pomalá, ale velmi šetrná technika přípravy. Suroviny jsou v udírně po dobu 24 až 72 hodin. Většinu času v ní panuje teplota okolo 20 stupňů Celsia. Uzení studeným kouřem je perfektní pro dlouhodobou konzervaci. Používá se například u klobás, čabajek, salámů a dalších trvanlivých uzenin.
  • Uzení teplým kouřem: Nejrozšířenější postup. Teplota se drží mezi 50 až 60 stupni Celsia. Tímto způsobem se udí hlavně maso či slanina. Teplý kouř poslouží také při přeuzování trvanlivých uzenin. Podle surovin uzení trvá mezi 4 až 24 hodinami.
  • Uzení horkým kouřem: Nejrychlejší metoda, se kterou získáte potraviny určené k okamžité konzumaci. Dává smysl u masa, pro uzeniny se nehodí. Uzení při 90 až 100 stupních vám zabere od 1 do 4 hodin.

Zobrazit nabídku udíren

Kde koupit udírny

Borniak UW-70 6 roštů

Borniak UW-70 6 roštů

od  

Rulyt Tohos 66 x 57 x 115 cm velká

Rulyt Tohos 66 x 57 x 115 cm velká

od  

Borniak UW-150 Analog

Borniak UW-150 Analog

od  

Bradley Smoker BS 6 roštů

Bradley Smoker BS 6 roštů

od  

HOMELUX HMLX 7004 nerezová

HOMELUX HMLX 7004 nerezová

od  

Activa Grillküche 11280 3 rošty

Activa Grillküche 11280 3 rošty

od  

Strend Pro BBQ Smoker 3v1

Strend Pro BBQ Smoker 3v1

od  

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

Zobrazit další nabídky

Podobná témata

Zahradničení Vaření Grily

petr-pohudka

Petr Pohůdka

Redaktor

Nadšenec do sportu, technologií, moderních domácích spotřebičů a dalších vychytávek, které lidem šetří čas. Ve volných chvílích vyráží na výlety do přírody, cestuje s fotoaparátem v ruce nebo se zdokonaluje v cizích jazycích.

Více článků od Petra

Přečtěte si také