Mobilní udírny
Díky své přenosnosti umožňují uzení masa nejen doma, ale i na chatě nebo na zahradě. Vzhledem k menší velikosti oproti pevným udírnám nepojmou tolik masa, jsou však díky tomu zároveň vhodné i pro začátečníky nebo pokud udíte jen občas. Vybírat lze z materiálu, z něhož jsou vyrobeny, podle typu paliva, které používají, ale i podle počtu roštů nebo způsobu ovládání.
Materiál udírny
- Dřevěné mobilní udírny – Umějí vytvořit jedinečné aroma, které lze nadále ovlivnit použitým typem dřeva. Jsou však náchylnější vůči povětrnostním vlivům a vyžadují důslednější údržbu.
- Ocelové mobilní udírny – Není o ně třeba tolik pečovat a jsou levnější. Topí se v nich elektřinou, plynem nebo peletami. Odolnější variantou jsou přenosné udírny nerezové.
Funkce přenosných udíren
- Digitální přenosné udírny – Dokáží samy udržovat nastavenou teplotu a nevyžadují tak prakticky žádný dohled. Navíc lze snadno dosáhnout stejného výsledku, pokud jste s várkou uzenin spokojeni. Někteří výrobci dokonce nabízejí možnost ovládání chytrým telefonem.
- Přenosné udírny s generátorem studeného kouře – Studený kouř se hodí k uzení ryb, některých druhů klobás a salámů.















































