Seznam.cz

Jak zamrazit houby, aby zůstaly zdravé a chutné?

peter-oslanec-j4ytgWOwjJs-unsplash-min (1)
Zdroj: Unsplash.com
kristyna-krejcova
Kristýna Krejčová před 1 rokem

Říká se, že jsme národem vášnivých houbařů. Pokud mezi ně patříte i vy, jistě jste se už dostali do situace, kdy sběr převyšoval konzumaci. Ideálním způsobem pro jejich uchování je také zamrazení. Háček je ovšem v tom, jak to udělat správně, aby houby zůstaly zdravé a chutné.

Houby obsahují látky, které se v procesu rozkladu uvolňují a mohou našemu organismu po konzumaci způsobit potíže. Lesní houby zpracujte nejpozději do dvou až tří dnů od sběru, pěstované do pěti. Okamžitá konzumace ale představuje jen jeden ze způsobů, jak si houby vychutnat. Kromě sušení a zavařování rozhodně vyzkoušejte také zamrazení hub.

Pokud zamrazení a rozmrazení hub provedete správně, od čerstvých je nerozeznáte, jelikož si dokáží zachovat chuť i aroma. Nemusíte se pak snažit své „úlovky“ rychle udat a navíc si na nich můžete pochutnat třeba i v lednu. Budete-li se držet několika následujících rad, ani nepoznáte, že jste je právě vytáhli z mrazáku a nikoliv ze země.

Jak na správné zamrazení?

Houby by neměly přijít do mrazáku čerstvě vytažené z jejich přirozeného prostředí. Kvůli výše zmíněným enzymům, které houbu rozkládají a během toho uvolňují toxické látky, je musíte nejprve dobře očistit a zpracovat. Sbírejte ideálně mladé a zdravé houby a ukládejte je do proutěného koše, nikoliv igelitové tašky, aby mohly dýchat, čímž oddálíte hnilobu a plesnivění.

Můžeme zmrazit i žampiony?

Na zamrazení jsou vhodné téměř všechny druhy hub. Především tedy hřiby, lišky, holubinky, hlívy ústřičné a klouzci, ale i žampióny. Naopak bílý hřib nechte spíše na sušení, abyste nepřišly o jeho typické aroma.

Jak se zbavit toxinů?

Houby se dají zmrazit jak po tepelné úpravě, tak i rovnou za syrova, v takovém případě ale nedosáhnete stejně dobrých výsledků. Navíc v případě zamrazení čerstvých syrových hub hrozí, že se nebezpečné toxiny budou uvolňovat ještě několik hodin po vložení do mrazáku.

Perfektní způsob tedy představuje podušení čerstvých hub. Očištěné houby nakrájejte na stejně velké kousky a alespoň 5 minut na pánvičce poduste. Buď na malém množství vody nebo klidně i na sucho, jelikož plodnice vodu pustí. Tím houby navíc zbavíte přebytečné vody a ušetříte místo v lednici. Houby můžete podusit i v hrnci, kde je zalijete trochou vroucí vody.

Nakonec nechte houby vychladnout a okapat. Suché a studené je vložte do mikrotenových sáčků či vhodné krabičky a dobře uzavřete. Pro lepší přehled doporučuji označit obal datem.

Chcete-li přeci jen zmrazit houby syrové, tedy tepelně neupravené, vyberte pouze ty kvalitní a zdravé. Do zamrazování se pusťte ideálně bezprostředně po sběru. Sáček či krabičku opravdu dobře utěsněte, aby vám nenačichly i ostatní potraviny.

Jak a kdy je rozmrazit?

Zamrazené houby spotřebujte ideálně do 3 až 6 měsíců, poté ztrácejí chuť. Zkrátka platí, čím dříve je zpracujete, tím chutnější budou. Maximálně je skladujte po dobu 12 měsíců a během další sezóny si raději nasbírejte nové. V případě hub zmrazených již za syrova jejich zpracování neodkládejte déle jak 2 měsíce.

Skvělé je, že houby rozmrazovat v podstatě vůbec nemusíte. Nejlepší metodou se zdá být využití hub k vaření ihned po jejich vyndání z mrazáku. Vložte je tedy rovnou na pánev, do hrnce, pekáče nebo zkrátka kamkoliv, kde je hodláte zpracovat a přeměnit v chutný pokrm. Houby zmrazené za syrova důkladně tepelně zpracujte, abyste nezkonzumovaly toxiny, které se v nich mohly uvolnit.

Příslušenství pro houbaře

Vogadgets KX7581 houbařský nůž 70 mm s výbavou

Vogadgets KX7581 houbařský nůž 70 mm s výbavou

od  

Houby: příruční atlas - Michal Mikšík (2018, pevná)

Houby: příruční atlas - Michal Mikšík (2018, pevná)

od  

Oválný košík na houby 38 x 30 x 36 cm lakovaný

Oválný košík na houby 38 x 30 x 36 cm lakovaný

od  

Orion Sáčky do mrazáku barevné 20 x 30 cm 50 ks

Orion Sáčky do mrazáku barevné 20 x 30 cm 50 ks

od  

Mikov Rybička 130-NZn-1 bez karabinky

Mikov Rybička 130-NZn-1 bez karabinky

od  

Opinel Vri No. 8

Opinel Vri No. 8

od  

M.A.T Group Oválný nákupní košík větší

M.A.T Group Oválný nákupní košík větší

od  

Jedlé a léčivé houby a jak je pěstovat - Ivan Jablonský, Václav Šašek (2019, brožovaná)

Jedlé a léčivé houby a jak je pěstovat - Ivan Jablonský, Václav Šašek (2019, brožovaná)

od  

Hřibovité houby Evropy - Michal Mikšík

Hřibovité houby Evropy - Michal Mikšík

od  

Atlas hub: Průvodce českou přírodou - Marta Knauerová a kol. (2020, brožovaná)

Atlas hub: Průvodce českou přírodou - Marta Knauerová a kol. (2020, brožovaná)

od  

Orion 831681

Orion 831681

od  

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

Zobrazit další nabídky

Podobná témata

Vaření

kristyna-krejcova

Kristýna Krejčová

Redaktor

Ve volném čase kromě psaní také ráda fotím, cestuji a rozvíjím své jazykové dovednosti. Vedle angličtiny a němčiny se nyní učím ještě španělsky. Momentálně studuji mezinárodní vztahy a diplomacii na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Více článků od Kristýny

Přečtěte si také