Pánve
Pánve patří k základnímu vybavení každé kuchyně a vyrábějí se v mnoha tvarech, materiálech i velikostech. Kulaté pánve jsou nejčastější volbou – dobře rozvádějí teplo a hodí se na běžné smažení, restování i dušení. Hranaté pánve mají větší využitelnou plochu a usnadňují například opékání masa nebo přípravu většího množství jídla najednou. Průměr běžných pánví se pohybuje od 20 do 40 cm. Při přípravě pokrmů používejte vhodné obracečky, aby se nepoškodil povrch pánve. To platí hlavně u pánví s nepřilnavým povrchem. Snadno se na nich smaží, ale pokud se povrch odře, může uvolňovat zdravotně závadné chemické látky.
Ohřev a kompatibilita s varnou deskou
Při výběru pánve je důležité zohlednit typ varné desky, na které budete vařit, aby smažení a vaření správně fungovalo.
Pánve na indukci – Musejí mít feromagnetické dno. Bez něj se na indukci vůbec nezahřejí. Často mívají silnější základnu, která rovnoměrně rozvádí teplo.
Pánve na elektrický ohřev – Mají větší tepelnou setrvačnost, a proto se hodí pánve se silnějším dnem, které dobře akumulují teplo.
Pánve na plynový ohřev – Plynový ohřev je rychlý a plynule regulovatelný. Jsou pro něj vhodné téměř všechny typy pánví, ale pozor na plastové části rukojetí a rovnoměrné rozpálení dna.
Pánve na sklokeramický ohřev – Sklokeramická deska potřebuje rovné a hladké dno, aby se pánev efektivně nahřívala. Zde je důležitá kvalita a přesnost zpracování spodní části.
Jakou zvolit pánev?
Univerzální pánve – Jedná se o pánve, které jsou navrženy pro univerzální použití. Pokud si chcete pořídit pouze jednu pánev, vyberte jednu z těchto.
Hluboké pánve – Jsou ideální pro přípravu pokrmů, které vyžadují více tekutiny nebo velké množství přísad. Používají se také ke smažení ve vyšší vrstvě oleje.
Grilovací pánve – Používají se k přípravě grilovaných pokrmů, třeba masa, zeleniny nebo ryb. Často mají drážky, které pomáhají odvádět přebytečný tuk. Velmi dobře vedou teplo.
Pánve Wok – Tradiční čínské pánve s vysokými bočnicemi, které jsou ideální pro rychlé vaření o vysoké teplotě. Používají se k přípravě kompletních pokrmů se zeleninou, nudlemi, rýží a masem.
Pánve na lívance – Jsou tvarované tak, aby se po nalití těsta vytvořily tvary lívanců. Usnadňují tak jejich přípravu a dodávají pravidelný vzhled. Často mají nepřilnavý povrch.
Pánve na palačinky – Široká a hladká plocha těchto pánví umožňuje snadné rozlití těsta na palačinky a jejich snadné obracení. Často mají nepřilnavý povrch.
Servírovací pánve – Jsou esteticky navrženy pro přímé servírování jídel na stůl. Často mají elegantní design, který zvyšuje vizuální přitažlivost pokrmů. Některé modely jsou výrazně větší než běžné pánve.
Výrobní materiály pánví
Hliníkové – Jsou lehké a dobré v přenosu tepla, ale vyžadují použití oleje proti přilnavosti.
Keramické – Keramické pánve mají nepřilnavý povrch z materiálu, který je zdravotně bezpečnější než například povrchové úpravy obsahující chemické látky PFOA a PTFE.
Litinové – Mají vynikající tepelnou vodivost a jsou velice odolné. Jejich nevýhodou je vyšší váha a prodejní cena. Některé jsou vhodné i do trouby.
Z nerezové oceli – Velice odolný materiál se skvělou tepelnou vodivostí. Je obvykle potřeba používat olej, aby se snížila přilnavost.
Ocelové – Jsou odolné a snadno se udržují. Ocel může mít povrchovou úpravu pro snížení přilnavosti.
Smaltované – Kovové jádro pokryté smaltem. Jedná se o křemičitou taveninu podobnou sklu, která se používá při výrobě nádobí již 200 let. Smaltované pánve bývají velice kvalitní a dobře se udržují. Jsou zdravotně bezpečné, podobně jako keramické.
Teflonové – Mají nepřilnavý povrch a snadno se s nimi vaří. O nepřilnavé pánve je potřeba opatrně pečovat, aby se povrch neodřel. Pak by se mohly chemické látky uvolňovat do potravin a být zdravotně závadné.
Titanové – Pánve vyrobené z titanu jsou lehké a velmi odolné. Mají vynikající tepelnou vodivost a jsou odolné vůči korozi. Mohou být dražší.
Železné – Jsou vhodné pro přípravu pokrmů při vysokých teplotách. Jsou trvanlivé, ale vyžadují pravidelnou údržbu pro prevenci rezavění.
Vlastnosti pánví
- Vhodné do myčky – Do myčky obvykle bez problémů patří pánve nerezové nebo titanové. U nepřilnavých povrchů je vhodné dodržet doporučení výrobce – časté mytí v myčce může povrch časem znehodnotit vlivem agresivních mycích prostředků a vysokých teplot. Platí tedy, že i u myčkově „bezpečných“ pánví prodlouží ruční mytí jejich životnost.
- Dvojité dno – Díky dvěma vrstvám kovu zlepšuje rozložení tepla, čímž omezuje připalování a hodí se na delší vaření.
- Oboustranné pánve – Tvoří je dvě spojené poloviny, které se dají při vaření jednoduše překlápět. Tento princip umožňuje snadné otáčení pokrmů bez potřeby obracečky, což oceníte například při přípravě omelet, palačinek, steaků nebo ryb. Současně pánev slouží jako víko, které udrží teplo a zabrání rozstřiku tuku. Díky těsnému spojení je navíc vhodná i na dušení.
- S odnímatelnou rukojetí – Praktické například při pečení nebo při vaření ve více pánvích na sporáku najednou.
- Pánve v sadě – Cenově výhodné sety různých velikostí pánví a příslušenství.
- S poklicí – Praktické zejména při dušení a přípravě omáček a jiných pokrmů s větším množstvím vody.
- Vhodné do trouby – Pánve, které neobsahují plastové části, které by se mohly žárem poškodit.















































