Teflonové pánve
Výhodu mají zejména ve snadné manipulaci a jednoduchému čištění. Povrch je tvořen vrstvou PTFE (polytetrafluorethylen), známou právě pod názvem teflon, která zabraňuje přichytávání jídla. Teflonové pánve se tak hodí pro přípravu pokrmů s minimem tuku. Při používání je však důležité dbát na šetrné zacházení, protože teflonový povrch je citlivý na vysoké teploty i mechanické poškození. I proto se hodí při přípravě pokrmů používat vhodné obracečky a být opatrní při mytí – do myčky je třeba pořídit jinou pánev.
Proč si pořídit teflonovou pánev?
Výhody
Velmi nepřilnavý povrch
Snadná údržba
Lehká konstrukce
Nevýhody
- Náchylné k poškrábání
- Nelze mýt v myčce
Čím může teflonová pánev disponovat?
- Na indukci – Musejí mít feromagnetické dno. Bez něj se na indukci vůbec nezahřejí. Často mívají silnější základnu, která rovnoměrně rozvádí teplo.
- S poklicí – Praktické zejména při dušení a přípravě omáček a jiných pokrmů s větším množstvím vody.
- Vhodné do trouby – Pánve, které se nepoškodí při vysokých teplotách v troubě.
Jaké materiály pánví lze ještě zvážit?
Hliníkové – Jsou lehké a dobré v přenosu tepla, ale vyžadují použití oleje proti přilnavosti.
Keramické – Keramické pánve mají nepřilnavý povrch z materiálu, který je zdravotně bezpečnější než například povrchové úpravy obsahující chemické látky PFOA a PTFE.
Litinové – Mají vynikající tepelnou vodivost a jsou velice odolné. Jejich nevýhodou je vyšší váha a prodejní cena. Některé jsou vhodné i do trouby.
Z nerezové oceli – Velice odolný materiál se skvělou tepelnou vodivostí. Je obvykle potřeba používat olej, aby se snížila přilnavost.
Ocelové – Jsou odolné a snadno se udržují. Ocel může mít povrchovou úpravu pro snížení přilnavosti.
Smaltované – Kovové jádro pokryté smaltem. Jedná se o křemičitou taveninu podobnou sklu, která se používá při výrobě nádobí již 200 let. Smaltované pánve bývají velice kvalitní a dobře se udržují. Jsou zdravotně bezpečné, podobně jako keramické.
Titanové – Pánve vyrobené z titanu jsou lehké a velmi odolné. Mají vynikající tepelnou vodivost a jsou odolné vůči korozi. Mohou být dražší.
Železné – Jsou vhodné pro přípravu pokrmů při vysokých teplotách. Jsou trvanlivé, ale vyžadují pravidelnou údržbu pro prevenci rezavění.






























