Pánve wok
Pocházejí z čínské kuchyně, kde se původně používaly především k rychlému smažení nad silným plamenem – technikou zvanou stir-fry. Wok ale oceníte i na restování zeleniny, dušení masa, přípravu omáček, smažení ve větším množství oleje nebo dokonce na vaření polévek a těstovin. Výhodou je efektivní rozložení tepla a možnost vařit s menším množstvím tuku, což dělá z pánve wok oblíbený nástroj i pro zdravé vaření. Při přípravě pokrmů používejte vhodné obracečky, aby se nepoškrábal povrch pánve. To platí zejména u pánví wok s nepřilnavým povrchem. Pokud se povrch odře při vaření nebo mytí, mohl by uvolňovat látky nevhodné pro zdraví.
Proč pořídit pánev wok?
Výhody
- Velmi univerzální
- Kompletní jídlo z jedné pánve
- Rychlé a snadné vaření
Nevýhody
- Horší skladnost
- Technika stir-fry vyžaduje pozornost
Z jakého materiálu může wok být?
- Litinové pánve wok – Mají vynikající tepelnou vodivost a jsou velice odolné. Používáním se snižuje jejich přilnavost, což usnadňuje smažení. Jejich nevýhodou je vyšší váha a prodejní cena.
- Hliníkové pánve wok – Jsou lehčí a levnější, navíc často mívají nepřilnavý povrch, což usnadňuje používání při běžném vaření.
- Ocelové pánve wok – Vlastnostmi stojím mezi hliníkem a litinou. Vhodné je vybrat provedení s nepřilnavým povrchem, jinak se při smažení na oceli suroviny přichytávají.
Pánve wok a typ varné desky
Při výběru pánve je důležité zohlednit typ varné desky, na které budete vařit, aby smažení a vaření správně fungovalo. Na indukci jsou nutné pánve s feromagnetickým dnem. Výrobci pak také udávají vhodnost na elektrické, plynové a sklokeramické sporáky.
Praktické vlastnosti pánví wok
Vhodné do myčky – Do myčky obvykle bez problémů patří pánve nerezové nebo titanové. U nepřilnavých povrchů je vhodné dodržet doporučení výrobce – časté mytí v myčce může povrch časem znehodnotit vlivem agresivních mycích prostředků a vysokých teplot. Platí tedy, že i u myčkově „bezpečných“ pánví prodlouží ruční mytí jejich životnost.
S odnímatelnou rukojetí – Praktické například při pečení nebo při vaření ve více pánvích na sporáku najednou.
- Pánve v sadě – Cenově výhodné sety různých velikostí pánví a příslušenství.
- S poklicí – Praktické zejména při dušení zeleniny a přípravě jiných pokrmů s větším množstvím vody.
- Vhodné do trouby – Pánve, které se nepoškodí při vysokých teplotách v troubě.















































