Pánve na lívance
Slouží ke smažení lívanců, volských ok a bramboráků. Pánve na lívance jsou vyrobené tak, aby se po nalití těsta tvořily pravidelné kulaté tvary, někdy dokonce se vzorem. Průměr pánví na lívance je kolem 25 cm. I podle něj se liší počet lívanců, které lze smažit najednou. Při přípravě pokrmů používejte vhodné obracečky, aby se nepoškrábal nepřilnavý povrch pánve. Na palačinky jsou určeny pánve bez dílčích vybrání.
Ohřev a kompatibilita s varnou deskou
Při výběru pánve na lívance je důležité zohlednit typ varné desky, na které budete vařit, aby smažení a vaření správně fungovalo.
Pánve na lívance na indukci – Musejí mít feromagnetické dno. Bez něj se na indukci vůbec nezahřejí. Často mívají silnější základnu, která rovnoměrně rozvádí teplo.
Pánve na lívance na elektrický ohřev – Mají větší tepelnou setrvačnost, a proto se hodí pánve se silnějším dnem, které dobře akumulují teplo.
Pánve na lívance na plynový ohřev – Plynový ohřev je rychlý a plynule regulovatelný. Jsou pro něj vhodné téměř všechny typy pánví, ale pozor na plastové části rukojetí a rovnoměrné rozpálení dna.
Pánve na lívance na sklokeramický ohřev – Sklokeramická deska potřebuje rovné a hladké dno, aby se pánev efektivně nahřívala. Zde je důležitá kvalita a přesnost zpracování spodní části.
Vlastnosti pánví na lívance
- Vhodné do myčky – Jejich vnitřní povrch a další části jsou přizpůsobeny vysoké zátěži při mytí v myčce nádobí. U nepřilnavých povrchů je vhodné dodržet doporučení výrobce – časté mytí v myčce může povrch časem znehodnotit vlivem agresivních mycích prostředků a vysokých teplot. Platí tedy, že i u myčkově „bezpečných“ pánví prodlouží ruční mytí jejich životnost.
- S odnímatelnou rukojetí – Praktické například při pečení nebo při vaření ve více pánvích na sporáku najednou.
- Vhodné do trouby – Pánve, které se nepoškodí při vysokých teplotách v troubě.















































