Pánve Tefal
Tefal je francouzská společnost, který vyrábí a prodává kuchyňské potřeby již od roku 1968. Zaměřuje se na nádobí s nepřilnavým povrchem. Obvykle jsou vybaveny dlouhou rukojetí a poklicí. Základ nabídky tvoří řada Simple Cook, pro běžné každodenní vaření se hodí Daily Cook a na náročné cílí Excellence nebo Ultimate. Co nejsnazší čištění je zase zaměřením série Simply Clean. Při přípravě pokrmů by se měly používat vhodné obracečky, aby se nepoškrábal povrch pánve. To platí zejména u pánví s nepřilnavým povrchem.
Jakou zvolit pánev Tefal?
Univerzální pánve Tefal – Jedná se o pánve, které jsou navrženy pro univerzální použití. Pokud si chcete pořídit pouze jednu pánev, vyberte jednu z těchto.
Hluboké pánve Tefal – Jsou ideální pro přípravu pokrmů, které vyžadují více tekutiny nebo velké množství přísad. Používají se také ke smažení ve vyšší vrstvě oleje.
Grilovací pánve Tefal – Používají se k přípravě grilovaných pokrmů, třeba masa, zeleniny nebo ryb. Často mají drážky, které pomáhají odvádět přebytečný tuk. Skvěle vedou teplo.
Pánve Wok Tefal – Tradiční čínské pánve s vysokými bočnicemi, které jsou ideální pro rychlé vaření o vysoké teplotě. Používají se k přípravě kompletních pokrmů se zeleninou, nudlemi, rýží a masem.
Pánve na lívance Tefal – Jsou tvarované tak, aby se po nalití těsta vytvořily tvary lívanců. Usnadňují tak jejich přípravu a dodávají pravidelný vzhled. Často mají nepřilnavý povrch.
Pánve na palačinky Tefal – Široká a hladká plocha těchto pánví umožňuje snadné rozlití těsta na palačinky a jejich obracení. Často mají nepřilnavý povrch.
Výrobní materiály pánví Tefal
Hliníkové – Jsou lehké a dobré v přenosu tepla, ale vyžadují použití oleje proti přilnavosti.
Keramické – Keramické pánve mají nepřilnavý povrch z materiálu, který je zdravotně bezpečnější než například povrchové úpravy obsahující chemické látky PFOA a PTFE.
Z nerezové oceli – Velice odolný materiál se skvělou tepelnou vodivostí. Je obvykle potřeba používat olej, aby se snížila přilnavost.
Ocelové – Jsou odolné a snadno se udržují. Ocel může mít povrchovou úpravu pro snížení přilnavosti.
Teflonové – Mají nepřilnavý povrch a snadno se s nimi vaří. O nepřilnavé pánve je potřeba opatrně pečovat, aby se povrch neodřel. Pak by se mohly chemické látky uvolňovat do potravin a být zdravotně závadné.
Titanové – Pánve vyrobené z titanu jsou lehké a velmi odolné. Mají vynikající tepelnou vodivost a jsou odolné vůči korozi. Mohou být dražší.
Vlastnosti pánví TEFAL
- Vhodné do myčky – Do myčky obvykle bez problémů patří pánve nerezové, titanové nebo některé keramické. U nepřilnavých povrchů je vhodné dodržet doporučení výrobce – časté mytí v myčce může povrch časem znehodnotit vlivem agresivních mycích prostředků a vysokých teplot. Platí tedy, že i u myčkově „bezpečných“ pánví prodlouží ruční mytí jejich životnost.
- Na indukci – Tyto pánve můžete použít k vaření na indukční varné desce, jelikož mají feromagnetické dno.
- S odnímatelnou rukojetí – Praktické například při pečení nebo při vaření ve více pánvích na sporáku najednou.
- Pánve v sadě – Cenově výhodné sety různých velikostí pánví a příslušenství.
- S poklicí – Praktické zejména při dušení a přípravě omáček a jiných pokrmů s větším množstvím vody.
- Vhodné do trouby – Pánve, které neobsahují plastové části, které by se mohly žárem poškodit.

























































