Pánve na indukci
Pokud máte v kuchyni sporák s indukční varnou deskou, je potřeba využívat nádobí z vhodných materiálů. Indukční deska totiž funguje na principu zahřívání pomocí elektromagnetického pole, kdy nedochází k zahřátí varné plochy jako takové, ale teplo vzniká přímo na dně nádoby. Díky tomu nedochází ke ztrátám energie a ohřev je rychlejší. Aby přenos tepla fungoval, je zásadní využít nádobí s feromagnetickým dnem. Vnitřní úprava může být i z materiálů, které nejsou magnetické.
Materiál pánve vhodný na indukci
- Hliníkové pánve na indukci / Pánve z litého hliníku na indukci – Hliník sám o sobě magnetický není a na indukci se tedy nehodí. Pro použití na ní tedy musí dno tvořit jiný, feromagnetický materiál. Takovéto pánve pak kombinují lehkost hliníku s výhodami indukčního vaření. Umožňují rychlé a rovnoměrné ohřívání.
- Litinové pánve na indukci / Železné pánve na indukci – Rovnoměrně a efektivně šíří teplo, které i dlouho udržují. Vyznačují se nejvyšší odolností povrchu.
- Měděné pánve na indukci – Stejně jako litina velmi dobře vede teplo a skládá se z vnitřního materiálu mědi a ze spodní části, která je feromagnetická.
- Nerezové pánve na indukci / Ocelové pánve na indukci – Tvoří oblíbený kompromis váhy, odolnosti a ceny. Pokud vnitřní povrch také tvoří ocel, rychle a efektivně se čistí, ale při nesprávném používání se mohou připravované potraviny k pánvi přichycovat. Tomu lze zamezit vypálením před použitím nebo pořízením varianty s nepřilnavým povrchem.
- Titanové pánve na indukci – Vykazují podobné vlastnosti jako litinové pánve, ale jsou výrazně lehčí, proto je s nimi snadnější manipulace. Bývají však také dražší.
Určení pánví na indukci
- Univerzální pánve na indukci – Kombinují všestrannost a odolnost, vhodné pro přípravu různorodých pokrmů od smažení až po dušení.
- WOK pánve na indukci – Hodí se pro přípravu autentických asijských pokrmů.
- Pánve na lívance na indukci / Pánve na palačinky na indukci – Připravte si rychle chutnou snídani.
- Grilovací pánve na indukci – Hodí se na venkovní přípravu jídel na ohni nebo v grilu.
- Servírovací pánve na indukci – Elegantní design umožňuje efektní podávání hotových pokrmů přímo z pánve až na váš stůl.
Praktické vlastnosti pánví na indukci
Vhodné do myčky – U nepřilnavých povrchů je vhodné dodržet doporučení výrobce – časté mytí v myčce může povrch časem znehodnotit vlivem agresivních mycích prostředků a vysokých teplot. Platí tedy, že i u myčkově „bezpečných“ pánví prodlouží ruční mytí jejich životnost.
Indukční pánve v sadě – Tvoří cenově výhodné sety různých velikostí pánví a příslušenství.
- S poklicí – Jsou praktické zejména při dušení a přípravě omáček a jiných pokrmů s větším množstvím vody.















































