Udírny
Představují zařízení určená k úpravě masa, ryb nebo sýrů pomocí kouře a tepla. Na rozdíl od grilů umožňují dlouhé a šetrné zpracování potravin, při němž jídlo získává charakteristickou chuť a vůni. Na trhu se nacházejí klasické dřevěné udírny i moderní elektrické varianty s možností digitální regulace.
Materiál udíren
- Dřevěné – Poskytují tradiční způsob uzení s přirozenou cirkulací kouře. Jsou ideální pro milovníky klasiky a autentické chuti, zároveň však vyžadují pravidelnou údržbu.
- Nerezové – Vyznačují se vysokou odolností, snadnou údržbou a dlouhou životností. Jsou vhodné pro intenzivní používání i v proměnlivých povětrnostních podmínkách.
- Ocelové – Nabízejí pevnou konstrukci a dobré tepelné vlastnosti. Zpravidla představují kompromis mezi cenou a trvanlivostí.
Speciální typy udíren
- Elektrické – Umožňují přesnou regulaci teploty bez nutnosti sledování ohně. Hodí se pro uzení v uzavřených prostorách a při minimální obsluze.
- Digitální – Jsou vybaveny displejem a automatickým řízením procesu, díky čemuž zajišťují stabilní výsledky bez nutnosti zásahu.
- S generátorem studeného kouře – Umožňují uzení při nízkých teplotách okolo 20-30 °C, což prodlužuje trvanlivost potravin a zachovává jejich přirozenou strukturu.
- S grilem – Kombinují funkci uzení a grilování, což rozšiřuje možnosti přípravy pokrmů v jednom zařízení.












![Udírna vidaXL Kempingový Vařič na dřevo stříbrný 45,5x33x25,5 cm ocel [319440]](https://d25-a.sdn.cz/d_25/c_img_gV_CV/MrtBLnC.jpeg?fl=res%2C350%2C350%2C1%2Cfff%7Cwebp%2C80)































![Udírna vidaXL Kempingový vařič na dřevo stříbrný 45 x 25 x 26 cm ocel [319438]](https://d25-a.sdn.cz/d_25/c_img_gZ_CW/euPM66.jpeg?fl=res%2C350%2C350%2C1%2Cfff%7Cwebp%2C80)





