Hrnce
Domácí vaření se bez nich prakticky neobejde. Vybírat můžete z klasických hrnců i specializovaných typů na specifická jídla a druhy vaření. K použití na indukční varné desce je potřeba indukční nádobí. Pokud nově vybavujete kuchyni nebo chcete nakoupit výhodněji, hodit se mohou sady hrnců nebo hrnce s poklicí.
Zaměření hrnců
- Kastroly – Jsou širší, ale nižší než hrnce. Často proto vyžadují větší plotýnku, zároveň ale díky většímu průměru dna umožňují rychlé a rovnoměrné ohřátí obsahu.
- Rendlíky – Tyto nižší, celkově menší hrnce mívají praktickou dlouhou rukojeť, případně i šikovnou nálevku. Využít se tak dají pro ohřívání vody, mléka, vaření vajec nebo třeba pro přípravu jíšky.
- Hrnce na těstoviny – Bývají vybaveny speciálním výlevkou pro scezení vody, nepřilnavým povrchem a vysokým profilem pro vaření špaget. I kvůli větším rozměrům ale nejsou tak univerzální.
- Napařovací hrnce – Hodí se pro zdravé vaření bez tuku, ať už jde o maso, zeleninu, knedlíky anebo rýži. Tvoří tak skladnější a levnější alternativu parních hrnců.
- Odšťavňovací hrnce – Jsou skvělé pro výrobu domácích moštů a kompotů, ale jejich použití je omezené.
- Pečící hrnce – Lze je použít i v troubě a mají mnoho využití, ale mohou být těžší a náročnější na údržbu.
- Mlékovary – Hodí se na vaření mléka nebo omáček, které mají tendenci se připalovat. Obvykle se vyrábějí z nerezové oceli a mají dvojitou stěnu.
- Tajine – Slouží k přípravě stejnojmenného severoafrického pokrmu. Díky kónickému tvaru v nádobě cirkuluje pára, díky níž je vaření v nádobě zdravé a jídlo má typickou chuť. Tradičně se vaří na žhavých uhlících, ale je možné tažín používat i běžných domácích vařičích i v troubě. Na všech je ale potřeba vařit pomalu na nízkém stupni/plameni.
Rozdíly v materiálech
- Nerezové hrnce – Snadno se čistí a jsou cenově dostupné, ale snáze se připalují.
- Litinové hrnce – Dobře udržují teplo a jsou odolné, ale mají vyšší hmotnost a mohou být náročnější na údržbu. Dají se použít v troubě.
- Smaltované hrnce – Můžete u nich vybírat z mnoha zajímavých retro designů. Také dobře vedou teplo a jsou lehké. Jídlo se ale snadno připaluje a křehký povrch vyžaduje náročnější péči.
- Titanové hrnce – Jídlo se v nich prakticky nepřipaluje, jelikož často mají nepřilnavý povrch. Umožňují tak zdravé vaření bez tuků a jsou lehké i odolné. Daní je vyšší cena.
Co může hrnec ještě mít?
Hrnce s dvojitým dnem – Dno složené z více vrstev (často nerez a hliník) lépe rozvádí a akumuluje teplo. Díky tomu se pokrm vaří rovnoměrněji a nehrozí tak snadné připálení. Dvojité dno také často zvyšuje kompatibilitu s indukční varnou deskou.
Hrnce s odnímatelnou rukojetí – Šetří místo při skladování i v myčce a zároveň umožňuje vložit hrnec do trouby. U některých sad hrnců lze jednu rukojeť vyměňovat mezi více nádobami.
Hrnce s poklicí – Dodávají se s přesně padnoucí poklicí. Ta umožňuje úspornější vaření díky lepšímu zadržení tepla a páry. Skleněné poklice umožňují kontrolovat průběh vaření bez nadzvedávání, u kovových není riziko rozbití při pádu. V rámci sady může být jedna poklice kompatibilní s více hrnci.
Hrnce s tepelně odolnou rukojetí – Mají rukojeť z materiálu, který se nezahřívá a umožňuje bezpečné uchopení i bez chňapky. Obvykle je vyrobena z plastu, silikonu nebo opatřena speciálním povrchem. Nehodí se však do trouby.
Hrnce vhodné do myčky – Lze je bezpečně mýt v myčce, což zjednodušuje údržbu. U nerezových, hliníkových a titanových hrnců je tato vlastnost běžná. U smaltovaných či keramických povrchů záleží na doporučení výrobce.
Hrnce vhodné do trouby – Dají se vložit i do trouby, a to buď celé, nebo bez rukojetí a poklice (pokud nejsou tepelně odolné). Tato vlastnost se hodí například při zapékání nebo u receptů, které vyžadují nejprve vaření na sporáku a následné pečení.
Další nádobí na vaření
- Pánve – Ideální pro smažení a restování potravin. Mají však omezenou kapacitu a nemusí být vhodné pro výrobu polévek nebo dušení.
- Tlakové hrnce – Díky zvýšenému tlaku uvnitř urychlují vaření jinak zdlouhavých pokrmů, jako jsou vývary, guláše a dušené maso, lze v nich ale vařit i rýži nebo brambory. Jsou ale zbytečné na rychlé recepty.
- Pomalé hrnce – Elektronické hrnce, které připravují jídlo zdravou metodou sous-vide. Stačí vložit suroviny a nechat hrnec několik hodin pracovat. To však znamená nutnost plánování vaření.
- Termomísy a termohrnce – Slouží k udržování teploty horkých i studených pokrmů a jejich přenášení.















































