Litinové hrnce
Jsou vyrobené z čistého železa s obsahem uhlíku. Vyznačují se masivním dnem a stěnami. Litinové hrnce mohou být bez povrchové úpravy nebo potažené smaltem. Litina se rovnoměrně zahřívá a svoji teplotu si dlouho udrží. Dají se používat na indukci i na všechny ostatní typy sporáků.
Proč si pořídit litinový hrnec?
Výhody
- Vhodné pro pomalé vaření a dušení
- Vhodné pro všechny typy vařičů
- Dlouhá životnost
Nevýhody
- Vysoká hmotnost
- Tepelná setrvačnost
Zaměření litinových hrnců
- Klasické litinové hrnce – Hodí se na mnoho způsobů použití, takže využijete jeden hrnec na více účelů.
- Litinové kastroly – Jsou širší, ale nižší než hrnce. Často proto vyžadují větší plotýnku, zároveň ale díky většímu průměru dna umožňují rychlé a rovnoměrné ohřátí obsahu.
- Litinové rendlíky – Tyto nižší, celkově menší hrnce mívají praktickou dlouhou rukojeť, případně i šikovnou nálevku. Využít se tak dají pro ohřívání vody, mléka, vaření vajec nebo třeba pro přípravu jíšky.
Jaké jsou alternativy litinových hrnců?
- Nerezové hrnce – Snadno se čistí a jsou cenově dostupné, ale snáze se připalují.
- Smaltované hrnce – Jsou zdravotně zcela nezávadné, fungují na indukční desce a mohou se mýt v myčce nádobí. Smalt je křemičitá tavenina příbuzná sklu.
- Titanové hrnce – Jídlo se v nich prakticky nepřipaluje, umožňují tak zdravé vaření bez tuků a jsou lehké i odolné. Daní je vyšší cena.















































