Smaltované hrnce
Jsou zdravotně zcela nezávadné, fungují na indukční desce a mohou se mýt v myčce nádobí. Smalt je křemičitá tavenina příbuzná sklu. Díky hladkému povrchu se smaltovaný povrch snadno umývá. Tyto hrnce můžete používat nejen na indukci, ale i na sklokeramické desce, plynu a elektrické desce. Praktická jsou provedení vhodná do myčky nebo s poklicí. Při vybavování kuchyně může přijít vhod sada smaltovaných hrnců.
Proč si pořídit smaltovaný hrnec?
Výhody
- Odolnost vůči kyselinám a pachům
- Vhodné pro alergiky
- Snadná údržba
Nevýhody
- Křehčí povrch
- Méně rovnoměrný ohřev
Rozdíly ve vnitřním povrchu
Smaltované hrnce se smaltovaným vnitřním povrchem – Jsou lehké, odolné vůči kyselinám z potravin a snadno se čistí. Smaltovaný povrch ale může být náchylnější na poškození při nárazu nebo škrábnutí. Kvůli nižší tepelné setrvačnosti se nehodí na pomalé vaření nebo pečení.
Smaltované hrnce s keramickým vnitřním povrchem – Na ocelový nebo plechový základ je z vnější strany nanesen klasický smalt, vnitřní stranu však tvoří samostatná keramická vrstva. Výsledkem je lesklý, hladký a zpravidla i částečně nepřilnavý povrch. Výhodou je snadná údržba i lepší vaření bez tuku. Nevýhodou je nižší odolnost vůči mechanickému poškození, zejména při použití kovového náčiní.
Smaltované hrnce s litinovým jádrem – Tělo těchto hrnců tvoří litina, která je zvenku i uvnitř pokrytá vrstvou smaltu. Kombinují tak tepelné vlastnosti litiny s odolností a snadnou údržbou smaltu. Hrnce dobře drží teplotu a rovnoměrně ji rozvádějí, což oceníte při pomalém vaření, dušení i pečení. Nevýhodou je vyšší hmotnost a delší zahřívání.
Zaměření smaltovaných hrnců
- Pečicí smaltované hrnce – Lze je použít i v troubě a mají mnoho využití, ale mohou být těžší a náročnější na údržbu.
- Klasické smaltované hrnce/kastroly – Hodí se na mnoho způsobů použití, takže využijete jeden hrnec na více účelů. Kastroly jsou nižší, ale širší než hrnce.
- Vyvařovací smaltované hrnce – Využijete na vaření marmelád, vyvařování bavlněných plen pro miminka, všestranné využití při zabíjačkách nebo na zavařování.
- Smaltované rendlíky – Tyto nižší, celkově menší hrnce mívají praktickou dlouhou rukojeť, případně i šikovnou nálevku. Využít se tak dají pro ohřívání vody, mléka, vaření vajec nebo třeba pro přípravu jíšky.
Jaké jsou alternativy smaltovaných hrnců?
- Nerezové hrnce – Snadno se čistí a jsou cenově dostupné, ale snáze se připalují.
- Litinové hrnce – Dobře udržují teplo a jsou odolné, ale mají vyšší hmotnost a mohou být náročnější na údržbu. Dají se použít v troubě.
- Titanové hrnce – Jídlo se v nich prakticky nepřipaluje, umožňují tak zdravé vaření bez tuků a jsou lehké i odolné. Daní je vyšší cena.
Jaké další nádobí na vaření využijete?
- Smaltované pánve – Ideální pro smažení a restování potravin.
- Tlakové hrnce – Díky zvýšenému tlaku uvnitř urychlují vaření jinak zdlouhavých pokrmů, jako jsou vývary, guláše a dušené maso, lze v nich ale vařit i rýži nebo brambory. Jsou ale zbytečné na rychlé recepty.
- Pomalé hrnce – Elektronické hrnce, které připravují jídlo zdravou metodou sous-vide. Stačí vložit suroviny a nechat hrnec několik hodin pracovat. To však znamená nutnost plánování vaření.
- Termomísy a termohrnce – Slouží k udržování teploty horkých i studených pokrmů a jejich přenášení.















































