Hrnce na indukci
Při vaření na indukci potřebujete speciální nádobí s magneticky vodivým dnem. Musejí tedy buď být celé vyrobené z nerezu nebo litiny, nebo mít alespoň ocelové dno. Většina indukčních hrnců jde použít i na plynovém či elektrickém sporáku nebo sklokeramické desce. Pokud nově vybavujete kuchyň, vyplatí se pořídit hrnce na indukci v sadě. Údržbu usnadní provedení do myčky.
Z jakého materiálu mohou být indukční hrnce?
- Nerezové hrnce na indukci – Snadno se čistí a jsou cenově dostupné, ale snáze se připalují.
- Litinové hrnce na indukci – Dobře udržují teplo a jsou odolné, ale mají vyšší hmotnost a mohou být náročnější na údržbu. Dají se použít v troubě.
- Titanové hrnce na indukci – Jídlo se v nich prakticky nepřipaluje, umožňují tak zdravé vaření bez tuků a jsou lehké i odolné. Daní je vyšší cena.
- Smaltované hrnce na indukci – Můžete u nich vybírat z mnoha zajímavých retro designů. Také dobře vedou teplo a jsou lehké. Jídlo se ale snadno připaluje a křehký povrch vyžaduje náročnější péči.
- Keramické hrnce na indukci – Pro keramický povrch hrnce je typický lesklý, hladký a zpravidla i částečně nepřilnavý povrch. Jeho výhodou je snadná údržba i lepší vaření bez tuku. Nevýhodu představuje nižší odolnost vůči mechanickému poškození, zejména při použití kovového náčiní.
- Měděné hrnce na indukci – Mezi jejich hlavní přednosti patří hodnotný vzhled a velká tepelná vodivost. Velmi rychle tak reagují na změnu teploty, rovnoměrně se zahřívají a umožňují přesné vaření. Pro indukci kombinují měděný plášť s vnitřní vrstvou z nerezu nebo hliníku a magnetickou vložkou ve dně. Výhodou je nejen skvělá tepelná kontrola, ale také reprezentativní vzhled. Nevýhodou bývá vyšší pořizovací cena a nutnost pravidelné údržby – měď má tendenci oxidovat a matnět.
Zaměření indukčních hrnců
Klasické hrnce na indukci/kastroly na indukci – Hodí se na mnoho způsobů použití, takže využijete jeden hrnec na více účelů. Kastrol je nižší, ale širší než hrnec a umožňuje rychlé a rovnoměrné ohřátí obsahu.
Rendlíky na indukci – Tyto nižší, celkově menší hrnce mívají praktickou dlouhou rukojeť, případně i šikovnou nálevku. Využít se tak dají pro ohřívání vody, mléka, vaření vajec nebo třeba pro přípravu jíšky.
Indukční hrnce na těstoviny – Bývají vybaveny speciální výlevkou pro scezení vody, nepřilnavým povrchem a vysokým profilem pro vaření špaget. I kvůli větším rozměrům ale nejsou tak univerzální.
Napařovací hrnce na indukci – Hodí se pro zdravé vaření bez tuku, ať už jde o maso, zeleninu, knedlíky anebo rýži. Tvoří tak skladnější a levnější alternativu parních hrnců.
Odšťavňovací hrnce na indukci – Jsou skvělé pro výrobu domácích moštů a kompotů, ale jejich použití je omezené.















































