Popis
Garam masala Garam masala je směs koření, která je oblíbená především v Indii. Pochází ze severovýchodu Indie – z Rádžasthánu. Je součástí mnoha tamních pokrmů jako je pilaf či birjuní. Je vhodná jako přísada do jogurtových pokrmů. Garam masala má příjemné, svěží aroma. Chuť samotné směsi je kmínová s nádechem kurkumy, lehce pikantní, celkově vyvážená. Neobsahuje sůl. Složení: Koriandr, kmín římský, kurkuma, chilli, fenykl, skořice, bobkový list, kardamom, muškátový květ, muškátový ořech, hřebíček, pískavice, pepř bílý. Použití: Garam masala se výborně hodí do masité i vegetariánské kuchyně. Jedná se o univerzální kořenící směs. Doporučuje se na grilovaná a rožněná masa či minutky, dále do mas mletých i k přípravě pečeného kuřete. Doladí chuť luštěnin, především fazolí a čočky, a dobře se vyjímá i v rýžových pokrmech. Aloo Matar Na 2 porce potřebujeme: · ¼ šálku rostlinného oleje, · 2 ks středně velké cibule, · 1 lžíci česnekovo zázvorové pasty, · 1 bobkový list, · 4 ks velké brambory, · 1 šálek hrášku, · ½ šálku rajského protlaku, 1½ lžičky garam masala, · 1½ lžičky papriky, · 1 lžičku soli a cukru, · 2 lžíce nasekaného koriandru. Postup: Na pánvi wok rozehřejeme na mírném ohni olej a přidáme nakrájenou cibuli, pastu a bobkový list. Vaříme, dokud cibule nezměkne, a poté smícháme s hráškem a oloupanými bramborami nakrájenými na malé kousky. Přiklopíme a vaříme, dokud brambory nezměknou – cca 15 min. Poté vyjmeme bobkový list, přidáme rajčatový protlak, garam masala, papriku, sůl, cukr a vaříme dalších 10 min. Nakonec přimícháme koriandr a povaříme 2 min. Můžeme podávat. Skladování: Uchovávejte v suchu a pečlivě uzavírejte.