Tequily
Alkoholický nápoj pocházející z Mexika. Podle způsobu výroby existuje stříbrná, zlatá, reposado či añejo. Každý druh se konzumuje odlišným způsobem. Tequilu si lze vychutnat samostatně či ji použít pro přípravu oblíbených míchaných nápojů.
Co je tequila a odkud pochází
Nejběžnější druhy tequily obsahují přibližně do 40 % alkoholu. Vyrábí se z rostliny agáve modré a jejím rodištěm je město Tequila, podle kterého také nese své jméno. Pravá tequila je jedině z Mexika. Jedná se tak o národní nápoj Mexičanů.
Jak se tequila vyrábí?
Aby se mohla tequila nazývat tequilou, je nutné, aby byl destilát vyroben z cukrů, které pochází nejméně z 51 % z pouštní rostliny agáve modré. Existují také druhy tequily, které jsou doplněny například cukrovou třtinou nebo kukuřicí. Nazývají se mixto tequila a bývají levnější. K výrobě tequily se používá zralé „srdce“ agáve neboli piña, která je chráněna mohutnými dužnatými listy. Sklizeň této až 5 metrů vysoké houževnaté rostliny je tak poměrně náročná. Po sklizni se nejprve praží v pecích, poté se rozdrtí a vzniklá šťáva se nechá zkvasit. Šťáva postupně mění barvu z bílé do hnědé. Následuje proces dvojnásobné destilace a tekutina poté zamíří do sudů, kde pomalu zraje od dvou měsíců do jednoho roku.
Druhy tequily a jak je pít
- Tequila blanco – Stříbrná či mladá tequila zpravidla zraje do dvou měsíců. Je vhodná do míchaných nápojů, jako například Tequila Sunrise či Margarita. Samotná se konzumuje při rituálu pití se solí a citronem.
- Tequila reposado – Zraje od dvou měsíců do jednoho roku. Má proto jemnou chuť.
- Tequila añejo – Tento druh tequily zraje od jednoho roku až do tří let. Obvykle se pije samotná. Není však vyloučeno využít Añejo do luxusnějších koktejlů.
- Zlatá tequila – Je variantou stříbrné a při procesu výroby je dobarvovaná karamelem. U nás je zvykem konzumovat zlatou tequilu s pomerančem a skořicí, není to však tradiční způsob pití této lihoviny.



















































