Pepř, hmotnost 500 gPepřovec brazilský je strom dorůstající výšky až 10 m. Někdy je označován za keř, což se připisuje hustě větvené, propletené koruně.
Pepřovec brazilský je strom dorůstající výšky až 10 m. Někdy je označován za keř, což se připisuje hustě větvené, propletené koruně. Domovinou mu je Jižní Amerika – Brazílie, Paraguay a Argentina, kde je často pěstován i jako okrasná rostlina. Listy má oválné, střídavé a dlouhé až 22 cm. Kvete od září do listopadu drobnými, bílými květy. Plodem je malá, červená peckovice dorůstající do velikosti až 4 mm.
Na rozdíl od konvenčního černého pepře, který se ještě (dle zralosti) liší na pepř zelený a bílý, se pepř červený sklízí pouze v plné zralosti. Někdy je pepř červený chybně označován za pepř růžový, avšak pepř růžový pochází z jiné rostliny, která je známá pod lat. názvem Schinus molle. Od konvenčního černého pepře se pepř červený liší zejména chutí, která není tak palčivá a pepřová.
Jedná se o mírně aromatické a chuťově výrazné koření, které ozvláštní každý připravovaný pokrm. Slupka je červená, křehká, s náznakem sladkosti, tvrdá pecka uvnitř je cítit po kopru. Velice zajímavý kontrast na talíři tvoří s pepřem černým, bílým a zeleným.