Adžika, hmotnost 250 gAdžika je kořenící přípravek gruzínské a arménské kuchyně. Jedná se o slabě pikantní koření s velmi nezvyklou a okouzlující chutí, která skrývá koriandr, česnek, saturejku i chilli.
Adžika je kořenící přípravek gruzínské a arménské kuchyně. Jedná se o slabě pikantní koření s velmi nezvyklou a okouzlující chutí, která skrývá koriandr, česnek, saturejku i chilli. Vůně je překvapivě jemná a decentní, barva načervenalá po sladké paprice. Složení: Paprika, koriandr, česnek, pískavice, sůl (max. 15 %), saturejka, bazalka, chilli, bobkový list. Použití: Adžika je výborná pro dochucení jehněčího masa, drůbeže, při přípravě pečených brambor i zeleniny. Nejlépe vynikne, pokud koření smícháme s olejem a necháme odležet alespoň jeden den. Díky tomu chuť adžiky přejde do oleje a následně snadněji do potraviny. Doporučujeme kombinaci adžiky a lilku nebo patizonu. Lilky s vlašskými ořechy a adžikou: Potřebujeme: 1 kg lilku, 300 g vlašských ořechů, 7 lžic oleje, 1–2 vrchovaté lžičky adžiky, 1 lžičku chilli (nebo dle chuti), 1 červenou cibuli, sůl, čerstvý koriandr. Postup: Na oleji osmažíme lilky, které jsme si očistili a nakrájeli na plátky. První stranu smažíme při nízké teplotě a přikryjeme poklicí, druhou stranu osmahneme zprudka a ponecháme nepřikryté. Do rozemletých vlašských ořechů přidáme adžiku, chilli a sůl dle chuti. Řádně promícháme – vznikne tuhá pasta, kterou nanášíme v rovnoměrné vrstvě na usmažené plátky lilku. Ozdobíme koriandrem a cibulkou. Podáváme jako předkrm na listu čerstvého salátu. Skladování: Uchovávejte v suchu a pečlivě uzavírejte.