Pšenice špalda, zkráceně pouze špalda, je rozpadavá pšenice. Sice se jedná o jednu z nejstarších původních obilovin, ale do našeho povědomí se dostala teprve před pár lety. V minulosti jsme totiž dali přednost šlechtěné pšenici, která znamenala vyšší výnosy. Dnes se ale pěstování špaldy zase vrací, mnohdy i v BIO kvalitě.
Pšenice špalda, zkráceně pouze špalda, je rozpadavá pšenice. Sice se jedná o jednu z nejstarších původních obilovin, ale do našeho povědomí se dostala teprve před pár lety. V minulosti jsme totiž dali přednost šlechtěné pšenici, která znamenala vyšší výnosy. Dnes se ale pěstování špaldy zase vrací, mnohdy i v BIO kvalitě. Pšenice špalda má sice podobné složení jako klasická pšenice, ale výživově je mnohem bohatší. Obsahuje více bílkovin, minerálních látek, vitaminů skupiny B a její vláknina je lépe stravitelná. Použití jako příloha - samostatně nebo v kombinci s rýží do masových a zeleninových směsí, karbanátků, pomazánek, salátů k přípravě špaldového rizota (špaldota) nebo houbového kuby Příprava Špaldu můžete namlít na mouku nebo použít přímo - propláchněte, namočte ji do studené vody asi na 10-12 hod. Následně ji vařte 50-60 min v osolené vodě (můžete přidat kapku oleje). Složení pšenice špalda BIO Alergeny: lepek Uchovávat v suchu. Země původu zemědělská produkce Česká republika