Prosecco
Jedná se o italské šumivé víno, které je ideální jako aperitiv nebo k lehkým jídlům. Vyrábí se v italských oblastech Veneto a Friuli z odrůdy Grela a obsahuje okolo 11 % alkoholu. Vyráběno je Charmatovou metodou (tanková metoda), při které probíhá druhotné kvašení v nerezových tancích, což umožňuje zachovat čerstvost a ovocný charakter vína. Vybírat můžete mezi šumivým (spumante) a perlivým (frizzante) druhem. Většinou se jedná o bílé víno, ale lze se setkat i s růžovou variantou. Může se podávat samotné, nebo jako součást koktejlů.
Cukernatost prosecca
Tento údaj o obsahu cukru ve víně napovídá o jeho chuti.
- Brut – Obsahuje méně než 12 gramů cukru na litr. Je lehké a svěží, pro někoho může být už kyselé.
- Extra Brut – Je ještě sušší než brut, obsahuje méně než 6 gramů cukru na litr. Je ideální pro milovníky opravdu suchých vín.
- Sec – Suché prosecco, obsahuje 17–32 gramů cukru na litr. Je vyvážené, s příjemnou sladkostí.
- Extra-sec – Někdy je možné se také setkat s označením extra dry (extra suché). Obsahuje 12–17 gramů cukru na litr.
- Demi-sec – Polosuché prosecco, obsahuje 32–50 gramů cukru na litr. Je vhodné pro ty, kteří preferují sladší vína.















































