Zahradní grily
Pomůžeme vám s výběrem mezi plynovými a elektrickými zahradními grily či těmi na tuhá paliva. Na rozdíl od kuchyňských grilů mohou zahradní grily používat otevřený oheň. Připravovat jídlo venku jde i v zahradním ohništi nebo v krbu. Při přípravě masa a uzenin se hodí zahradní gril s udírnou.
Jaký druh paliva bude gril ohřívat?
- Elektrické zahradní grily – Snadno se ovládají, rychle se připraví k provozu a nevytváří kouř. Potřebujete přístup k elektrické síti. Někdy je nutná poklice k udržení teploty.
- Plynové zahradní grily – Stejně jako elektrické neprodukují dým ani popel. K provozu jsou nutné plynové láhve. Grilovat je nutné venku a v dobře větraných prostorách.
- Zahradní grily na tuhá paliva – Využívají dřevo, uhlí či brikety. Mívají nižší pořizovací cenu než elektrické a plynové. Příprava na grilování trvá déle, samotné grilování probíhá při vyšší teplotě.
- Kombinované zahradní grily – Pracují s různými typy paliva, což přispívá k nezávislosti na určitém zdroji tepla. Nevýhodou je složitější ovládání a náročnější údržba.
Jakou konstrukci grilu budete potřebovat?
- Stacionární grily – Patří sem grily pro zahradní kuchyni, vodní grily, barbecue grily a grily s příklopem. Jejich výhodou je stabilita a pevnost. Nedají se lehce přenášet a potřebují náležitý prostor.
- Přenosné grily – Zahrnují jednorázové grily a mini grily. Snadno se přenáší, ale jsou menší a méně stabilní než stacionární grily.
- Otevřené grily – Mají výhodu přímého kontaktu s ohněm a přírodním dýmem, ale jsou náchylnější k vlivům počasí, mají omezenou možnost regulace teploty a příprava pokrmů může být méně zdravá.
- Speciální grily – Grily typu lokomotiva poslouží také jako udírna. Rotisserie pro změnu bývají vybaveny rotující tyčí pro rovnoměrné opékání masa.
Rozdělení grilů podle materiálu
- Plechové grily – Patří sem ty z kovu, chromu a hliníku. Jsou lehké a relativně levné. Jejich konstrukce bývá méně stabilní.
- Smaltované grily – Disponují odolností proti korozi a jednoduše se čistí. Smalt se může začít časem odlupovat.
- Nerezové grily – Stejně jako smaltované se snadno čistí, ale jsou pevnější a mají dlouhou životnost.
- Litinové grily – Patří mezi kvalitnější, protože vynikají odolností stejně jako nerezové. Konstantně udržují teplotu, proto rovnoměrně pečou. Jsou ale těžší a náchylné ke korozi.
- Keramické grily – Rovnoměrně přenáší teplo podobně jako litinové, ale mohou být křehké.




















































