Grilovací pánve
Slouží k přípravě steaků a dalších grilovaných mas, sýrů a zeleniny. Grilovací pánve skvěle vedou teplo a mají drážky, které pomáhají odvádět přebytečný tuk. Některé grilovací pánve mají dva díly s pantem, aby bylo možné grilovat z obou stran. Při přípravě pokrmů používejte vhodné obracečky, aby se nepoškrábal povrch pánve. To platí zejména u pánví s nepřilnavým povrchem. Snadno se na nich griluje, ale pokud se povrch odře, může uvolňovat zdravotně závadné chemické látky.
Proč pořídit grilovací pánev?
Výhody
- Drážky na odvod tuku
- Rovnoměrné propékání
- Nepřilnavé povrchy
Nevýhody
- Nejsou univerzální
- Zabírají hodně místa
Vlastnosti grilovacích pánví
- Na indukci – Musejí mít feromagnetické dno. Bez něj se na indukci vůbec nezahřejí. Často mívají silnější základnu, která rovnoměrně rozvádí teplo.
- Vhodné do myčky – Jejich vnitřní povrch a další části jsou přizpůsobeny vysoké zátěži při mytí v myčce nádobí. U nepřilnavých povrchů je vhodné dodržet doporučení výrobce – časté mytí v myčce může povrch časem znehodnotit vlivem agresivních mycích prostředků a vysokých teplot. Platí tedy, že i u myčkově „bezpečných“ pánví prodlouží ruční mytí jejich životnost.
- Hranaté pánve – Jejich tvar je praktický pro přípravu několika steaků nebo jiných grilovaných mas najednou.
- S odnímatelnou rukojetí – Praktické například při pečení, nebo při vaření ve více pánvích na sporáku najednou.
- Pánve v sadě – Cenově výhodné sety různých velikostí pánví a příslušenství.
- S poklicí – Praktické zejména při dušení a přípravě omáček a jiných pokrmů s větším množstvím vody.
- Vhodné do trouby – Pánve, které se nepoškodí při vysokých teplotách v troubě.



































