Filetovací nože
Jsou navržené pro přesné oddělení masa od kostí, především u ryb, ale dobře poslouží i při porcování drůbeže nebo tenkém krájení masa. Jejich typickým znakem je úzká, dlouhá a pružná čepel, která se snadno přizpůsobí tvaru filetovaného kusu. Díky tomu umožňují minimalizovat ztráty masa a dosáhnout čistého řezu. Vhod přijdou mimo jiné pro přípravu mnoha pokrmů ze středomoří i Skandinávie.
Filetovací nože podle materiálu čepele
- Nerez – Hodí se do běžné kuchyně, kde je prioritou snadné čištění a odolnost vůči vlhkosti, i když ostrost a výdrž ostří může být o něco nižší.
- Ocel – Snadněji se doostřují a udrží velmi ostré ostří, což se hodí při frekventovaném používání. Na druhou stranu vyžadují pečlivou údržbu – ocel je náchylnější ke korozi a skvrnám.
Jaké další speciální nože lze pořídit?
- Japonské – Známé svou větší a velmi ostrou čepelí, ideální pro rychlou práci a krájení surovin do asijských pokrmů.
- Kuchyňské kolébky – Uzpůsobené pro kolébkový pohyb pro rychlé a efektivní krájení většího množství surovin.
- Porcovací – Dlouhé, úzké nože pro přesné krájení a porcování masa.
- Sekáčky – Velké a těžké ostří, které umožňuje nasekat maso i s kostí.
- Vykosťovací – Mají speciální tvar čepele pro snadnější oddělování kostí od masa.
- Elektrické – Jedná se o zařízení, které připomíná malou elektrickou pilu. Kmitající ostří perfektně nakrájí například pečené maso z grilu nebo z trouby.






















