Sady kuchyňských nožů
Jsou ideálním nákupem při vybavování nové kuchyně. Sady kuchyňských nožů můžete vybrat podle počtu kusů v sadě nebo typu jednotlivých nožů – kromě univerzálních mohou obsahovat také nože na pečivo, na sýr nebo na zeleninu. Kvalitní kuchyňské nože vydrží řadu let. Můžete zvolit také sadu nožů v bloku, který chrání čepele a činí skladování nožů bezpečnějším.
Sady kuchyňských nožů podle materiálu čepele
- Keramika – Dlouho vydrží ostré. Jejich chemické složení nijak nereaguje s potravinami a neovlivňuje tak jejich chuťové vlastnosti. Kvůli křehkosti čepele nejsou vhodné na velmi tvrdé potraviny.
- Nerez – Jsou velmi odolné a bez problémů je dokážete sami nabrousit. Jedná se o univerzální čepele.
- Ocel – Mají čepel z uhlíkové, nerezové nebo jiné oceli. Rovněž jde o univerzální čepele.
- Titan – Jsou lehké, velmi odolné a dlouhou dobu vydrží ostré. Při kvalitním zpracování by neměly ovlivňovat chuť potravin.
Počet nožů v sadě
- 2 až 5 nožů – Ideální jako základ nové kuchyně.
- 5 až 8 nožů – Rozšířené sady pro zkušenější kuchaře.
- 8 a více nožů – Ideální do sdílené nebo profesionální kuchyně.
Speciální nože, které se obvykle nevyskytují v sadách
- Filetovací – Navržené pro precizní odstranění kůže a kostí z ryb.
- Japonské – Známé svou větší a velmi ostrou čepelí, ideální pro rychlou práci a krájení surovin do asijských pokrmů.
- Kuchyňské kolébky – Uzpůsobené pro kolébkový pohyb pro rychlé a efektivní krájení většího množství surovin.
- Porcovací – Dlouhé, úzké nože pro přesné krájení a porcování masa.
- Sekáčky – Velké a těžké ostří, které umožňuje nasekat maso i s kostí.
- Vykosťovací – Mají speciální tvar čepele pro snadnější oddělování kostí od masa.
- Elektrické – Jedná se o zařízení, které připomíná malou elektrickou pilu. Kmitající ostří perfektně nakrájí například pečené maso z grilu nebo z trouby.















































