Vitamín D
Ovlivňuje zdraví kostí, imunitní funkce i zdraví srdce a cév. Je také nezbytný pro správnou absorpci vápníku a fosforu z potravy v tenkém střevě. Na rozdíl od vitamínu K, kterým nás zásobují střevní bakterie, se vitamín D tvoří v kůži za přítomnosti slunečního záření. Přestože si ho náš organismus dokáže vyrobit a částečně získat ze stravy, většina lidí trpí jeho nedostatkem. Kvůli lepší vstřebatelnosti se nejčastěji užívá v kapkách nebo jiné tekuté formě. K dispozici jsou však i tablety, kapsle nebo spreje.
Co hrozí při nedostatku vitamínu D
- Oslabené kosti, zvýšené riziko osteoporózy
- Kazivost zubů
- Poruchy růstu
- Svalové bolesti
- Náchylnost k infekcím
- Kožní problémy
- Únava
- Kardiovaskulární nebo autoimunitní onemocnění, rakovina
Používané druhy vitamínu D
- Vitamín D2 (ergokalciferol) – Jeho zdroje jsou rostlinné potraviny. Syntetický vitamín D2 mohou užívat vegetariáni i vegani, protože se extrahuje z kvasinek.
- Vitamín D3 (cholekalciferol) – Kromě slunečního záření jsou zdrojem tohoto vitamínu D také potraviny živočišného původu, jako jsou ryby a vaječné žloutky.
Na co si dát pozor při výběru syntetického vitamínu D
- Síla přípravku – Doporučená denní dávka se pohybuje mezi 200 – 2000 IU, v závislosti na pohlaví, věku i zdravotních potíží. V těhotenství se potřeba vitamínu D zvyšuje.
- Vstřebatelnost – Vitamín D3 má vyšší biologickou aktivitu a vstřebatelnost než vitamín D2. Jako látka rozpustná v tucích se lépe vstřebává v kombinaci s olejem. Pokud se "déčko" užívá společně s vitamínem K2, posilují navzájem své účinky na zdraví kostí, cév a imunitního systému. Za nejkvalitnější formu syntetického vitamínu D je současnosti považován vitamín D v lipozomální formě. Lipozomy jsou ochranným obalem, který chrání vitamín před nežádoucím rozkladem v žaludku a pomáhají ho dostat do střev, kde se lépe vstřebá do krevního oběhu.
Upozornění
Pokud máte podezření na nedostatek vitamínu D, měli byste se poradit s lékařem. Volba mezi vitamínem D2 a D3 závisí na individuálních potřebách, stravovacích preferencích a dostupnosti různých zdrojů. Nadměrné množství vitamínu D může mít vliv na tvorbu ledvinových kamenů.















































