Saturejka, hmotnost 400 gSaturejka pochází z oblastí kolem Černého moře, z východního Středomoří a jižní Evropy, kde tvoří součást stále zelených porostů. Známe dva druhy saturejek horskou a zahradní.
Saturejka pochází z oblastí kolem Černého moře, z východního Středomoří a jižní Evropy, kde tvoří součást stále zelených porostů. Známe dva druhy saturejek horskou a zahradní. Oba tyto druhy lze použít stejně. Je oblíbená v Evropě a v Americe a známá pod názvem „fazolová bylina“, neboť používá-li se k fazolovým pokrmům, pomáhá zabraňovat následnému nadýmání. Saturejka je známou již od 9. st. Jako koření ji používali již ve starověké kuchyni a byla pěstována na zahrádkách. Saturejka lze přidávat do všech pokrmů, kam se běžně přidává pepř. Doporučuje se přidat při přípravě zvěřiny, ale i fazolí atd.
Saturejka podporuje přirozenou obranyschopnost - imunitní systém. Lze ji užívat jako čaj, ale i jako koření do pokrmů, jak již bylo zmíněno výše. Saturejka harmonizuje a udržuje normální trávicí funkce, udržuje trávicí komfort. Jsou známé i účinky antioxidační.