50 gHořec žlutý - Gentiana lutea používali k podpoře chuti k jídlu již staří Egypťané, Řekové i Římané. Hořec jinak nazývaný Gencián se taktéž využíval při trávicích potížích.
Hořec žlutý - Gentiana lutea používali k podpoře chuti k jídlu již staří Egypťané, Řekové i Římané. Hořec jinak nazývaný Gencián se taktéž využíval při trávicích potížích. Zejména ve středověku se stala rostlina velmi populární, jelikož je mnohem šetrnější a nedráždí tolik střeva jako jiné byliny podporující trávení. Hořec je často přidáván do různých likérů, vermutu a jiných alkoholických nápojů na podporu trávení. V Německu je hořec schválen jako léčebný prostředek při ztrátě chuti k jídlu a zažívacích obtížích.  Má celkový posilující vliv na organismus, pomáhá tělu správně fungovat. Tradiční použití: Odvar připravíme z 1 lžičky kořene na 500ml. Přivedeme ho k varu a vaříme 30 min.. Pro hořkou chuť se doporučuje přidat med. Výborně se hodí pro přípravu tinktury. Upozornění: Není vhodný pro těhotné a kojící ženy a lidi trpící na vysoký krevní tlak. Surovina pro přípravu bylinného čaje - nálevu
Důležité upozornění: Jedná se o doplněk stravy. Není určeno jako náhrada pestré stravy. Nemá schválené léčivé účinky. Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Čtěte pozorně informace na etiketě nebo v příbalovém letáku.