Sypaný, ovocnýJiž od nepaměti je černý bez oblíbenou rostlinou užívanou v lidovém léčitelství. O jeho významu svědčí i staré české úsloví: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni." Bez černý je často používán jako podpora imunitního systému a jeho přirozené obranyschopnosti zejména v rizikových částech roku.
Již od nepaměti je černý bez oblíbenou rostlinou užívanou v lidovém léčitelství. O jeho významu svědčí i staré české úsloví: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni." Bez černý je často používán jako podpora imunitního systému a jeho přirozené obranyschopnosti zejména v rizikových částech roku. Plodu bezu černého je využíváno k výrobě šťáv, likérů, rozvařují se do povidel či marmelád a známé je i bezinkové víno.
Typická je pro plod tmavě červenofialová barva. Jejím zdrojem jsou barviva ceněné anthokyany. Tyto látky bychom nalezli např. také v borůvkách či plodu maqui. Bezinkové plody jsou silně antioxidační. Plod je nutné sbírat v plné zralosti cca v měsíci září.