Již od nepaměti je černý bez oblíbenou rostlinou užívanou v lidovém léčitelství. O jeho významu svědčí i staré české úsloví: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni." Bez černý je často používán jako podpora imunitního systému a jeho přirozené obranyschopnosti zejména v rizikových částech roku. Plodu  bezu černého je využíváno k výrobě šťáv, likérů, rozvařují se do povidel či marmelád a…
Již od nepaměti je černý bez oblíbenou rostlinou užívanou v lidovém léčitelství. O jeho významu svědčí i staré české úsloví: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni." Bez černý je často používán jako podpora imunitního systému a jeho přirozené obranyschopnosti zejména v rizikových částech roku. Plodu  bezu černého je využíváno k výrobě šťáv, likérů, rozvařují se do povidel či marmelád a známé je i bezinkové víno. Typická je pro plod tmavě červenofialová barva. Jejím zdrojem jsou barviva ceněné anthokyany. Tyto látky bychom nalezli např. také v borůvkách či plodu maqui. Bezinkové plody jsou silně antioxidační. Plod je nutné sbírat v plné zralosti cca v měsíci září. Použití: - antioxidant - čištění - vylučování - přirozená obranyschopnost- imunitní systém - hladina cukru v krvi - respirační zdraví - kontrola váhy   Příprava: Jednu čajovou lžičku sušeného plodu zalít vařící vodou a nechat 10 minut louhovat.Pít 1x až 2x denně. Surovina pro přípravu bylinného čaje - nálevu