BIODíky velké nutriční hodnotě a lehké stravitelnosti představuje oves jednu ze základních potravin lidské stravy. Je ceněn zejména pro vysoký obsah hodnotných bílkovin, vysoký obsah tuku (oproti ostatním obilninám), příznivé složení sacharidů a vysoký obsah lehce rozpustné vlákniny, vitaminu B, E a řady minerálních látek.
Díky velké nutriční hodnotě a lehké stravitelnosti představuje oves jednu ze základních potravin lidské stravy. Je ceněn zejména pro vysoký obsah hodnotných bílkovin, vysoký obsah tuku (oproti ostatním obilninám), příznivé složení sacharidů a vysoký obsah lehce rozpustné vlákniny, vitaminu B, E a řady minerálních látek. Je velmi bohatý na fosfor, železo a vitamin B1.
Nejvíce zastoupenou živinou v ovsu jsou sacharidy, které se díky struktuře zrna lehce asimilují a pomalu vstřebávají. Oves obsahuje rozpustnou vlákninu, což je druh sacharidů se schopností zadržovat vodu, která mastí a změkčuje trávicí trakt. Lze jej tak využít jako doplněk léčby gastritidy a kolitidy. Ovesné zrno má po uvaření jemnou chuť a lehce se lepí.