Přírodní sezamové semínko je velmi všestranné. Do pečiva, cukroví, kaší, pomazánek i na obalování. Výborná jsou nasucho opražená a rozmixovaná. Samotný se používá jako posyp na slané i sladké pečivo. Jako koření je oblíben již po mnoho staletí především na východě. Lze z něj vyrábět dresinky, sušenky, sezamové mléko, přidávat do salátů, salátových zálivek a pečiva. Pražený sezam má výrazné aroma a chuť.
Díky vyvážené kombinaci sacharidů, bílkovin a aminokyselin je sezam velmi dobře stravitelný. Vegany a vegetariány by mohlo zajímat, že bílkoviny obsažené v sezamu jsou téměř totožné s těmi, které obsahují slepičí vejce. Kromě toho ale sezamová semínka obsahují i řadu vitaminů a minerálních látek, včetně vitaminů A, E a některých ze skupiny B. Z minerálních látek je nejvíce zastoupený hořčík, fosfor a draslík. V sezamových semíncích se nachází i lecitin, alanin, arginin, nebo kyselina glutamová. Obsahují ale i omega-6 mastné kyseliny.
Informace o produktu mohou být nepřesné nebo nekompletní. Doporučujeme si je ověřit před nákupem u vybraného prodejce.
Recenze 94%
Hodnocení: 94%
45 recenzí
5
39x
4
3x
3
1x
2
0x
1
2x
Pouze hodnocení označená znakem jsou ověřena. Hodnocení bez tohoto znaku jsou neověřena. Více info.
Přidání nového hodnocení
Pouze hodnocení označená znakem jsou ověřena. Hodnocení bez tohoto znaku jsou neověřena. Více info.
eva12. ledna 2025
Hodnocení: 100%
Dobry, chutny
Nahlásit
Nahlásit recenzi
katerinakraus.9419. prosince 2024
Hodnocení: 20%
Množství
V zakoupeném sezamu jsem našla červa, takže jsem ho musela vyhodit. Doporučuji zlepšit skladování a kontrolu kvality, aby se to neopakovalo.
Nahlásit
Nahlásit recenzi
Registrovaný uživatel17. prosince 2022
Hodnocení: 100%
Sezam mám ráda na posypání rýže nebo při výrobě rostlinného "mléka", který používám do smoothie s ovocem. Je též dobrou možností na posyp domácího pečiva.