Kuchyňské nože
Stejně jako nože příborové tvoří zásadní součást kuchyňského náčiní. K mání jsou různá provedení, od víceméně univerzálních po specializované. Krájení měkkých potravin, jako jsou rajčata nebo chleba, bez deformace usnadňují zoubkované nože. Při vybavování nové kuchyně můžete vybrat kompletní sady kuchyňských nožů nebo nože v bloku, které se dodávají spolu se stojanem.
Kuchyňské nože pro běžné vaření
Univerzální a kuchařské – Lze je použít pro rozmanité úkoly při vaření. Jde o vhodnou první volbu při postupném vybavování kuchyně.
Na zeleninu – Mají menší čepele, které jsou vhodné pro přesné a rychlé krájení zeleniny a ovoce.
Speciální kuchyňské nože pro konkrétní potraviny
Na pečivo – Mají vroubkovanou čepel, která vám pomůže krájet pečivo snadno a bez jeho zdeformování.
Na sýr – Často bývají vybaveny zuby nebo otvory proti lepení. Mohou mít i vidličku na konci.
Na máslo – Je pro ně typické tupé ostří a rozšířená čepel pro snadné roztírání.
Na dort – Díky dlouhému a hladkému nebo lehce zubatému ostří umožňují rovný řez i snadné servírování.
Nože se specifickou technikou krájení
- Filetovací – Navržené pro precizní odstranění kůže a kostí z ryb.
- Japonské – Známé svou větší a velmi ostrou čepelí, ideální pro rychlou práci a krájení surovin do asijských pokrmů.
- Kuchyňské kolébky – Uzpůsobené pro kolébkový pohyb pro rychlé a efektivní krájení většího množství surovin.
- Porcovací – Dlouhé, úzké nože pro přesné krájení a porcování masa.
- Sekáčky – Velké a těžké ostří, které umožňuje nasekat maso i s kostí.
- Vykosťovací – Mají speciální tvar čepele pro snadnější oddělování kostí od masa.
- Elektrické – Jedná se o zařízení, které připomíná malou elektrickou pilu. Kmitající ostří perfektně nakrájí například pečené maso z grilu nebo z trouby.
Jaký materiál čepele vybrat?
- Keramika – Dlouho vydrží ostré. Jejich chemické složení nijak nereaguje s potravinami a neovlivňuje tak jejich chuťové vlastnosti. Kvůli křehkosti čepele nejsou vhodné na velmi tvrdé potraviny.
- Nerez – Jsou velmi odolné a bez problémů je dokážete sami nabrousit. Jedná se o univerzální čepele.
- Ocel – Mají čepel z uhlíkové, nerezové nebo jiné oceli. Rovněž jde o univerzální čepele. Bývají levnější, ale méně odolné než jiné kovové alternativy.
- Titan – Jsou lehké, velmi odolné a dlouhou dobu vydrží ostré. Při kvalitním zpracování by neměly ovlivňovat chuť potravin.


















































