Ubos – Mombín žlutý je rychle rostoucí strom dorůstající výšky až 24 m. Jeho domovinou jsou nížinaté oblasti Amazonie. Kůra ubosu je hluboce rýhovaná a při narušení z ní vytéká hnědá kapalina, která se využívá jako lepidlo. Květenství je bílé barvy a má příjemnou vůni, plody lze přirovnat ke žlutým švestkám s kyselou chutí. Využitelné části ubosu je celý strom – listy, plody i kůru. Domorodí obyvatelé si strom oblíbili díky rychlosti růstu, což využijí hlavně při zastínění svých příbytků. Ubos se tradičně užívá vnitřně formou odvaru, ale je vhodný i pro vnější použití. Domorodí indiáni využívají odvar z vnitřního lýka na oplachy poraněné kůže i při popáleninách. Ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních nám nedovoluje informovat vás o účincích této rostliny na váš organismus. Informace o působení si prosím dohledejte ve volně dostupných zdrojích na internetu či v literatuře. Tradiční užití: Dvě polévkové lžíce vnitřního lýka ubosu zalijeme 1l studené vody a přivedeme k varu. Na mírném ohni povaříme zhruba 20 min, necháme chvilku odstát a scedíme. Odvar rozdělíme do třech dávek, které užíváme před jídlem. Pro vnější použití: Odvar můžeme udělat silnější, postižené místo potíráme 2–3x denně. Země původu: Peru Upozornění : Není vhodné pro těhotné a kojící ženy, či ženy plánující těhotenství. Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu
Důležité upozornění: Jedná se o doplněk stravy. Není určeno jako náhrada pestré stravy. Nemá schválené léčivé účinky. Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Čtěte pozorně informace na etiketě nebo v příbalovém letáku.