Kotel Recenze OPOP H416 Eko-D

Recenze OPOP H416 Eko-D

Ocelové kotle na tuhá paliva H 4 EKO jsou určeny pro spalování dřeva a hnědého uhlí při ručním přikládání nebo dřevních pelet o průměru 6-8 mm v automatickém režimu. Výkonový rozsah u ocelových kotlů H 4 je od 12 do 50 kW při ručním přikládání a 2 – 24 kW v automatickém provozu. Kotle jsou vybaveny vestavěnou chladící smyčkou a lze je použít v systémech se samotížným i nuceným oběhem topné vody.

Registrovaný uživatel
Odborná recenze

Kotel má vysokou 4. emisní třídu na spalování hnědého uhlí a 3. emisní třídu pro spalování dřeva. Velkou výhodou je možnost kombinování více druhů otopů. Kromě hnědého uhlí můžete, za pomoci peletového hořáku, spalovat i pelety. Kotel je vyroben z 5 mm silného kotlového plechu, ale nebylo by na škodu, kdyby tloušťka dosahovala 6 mm.

Více na
Registrovaný uživatel14. září 2025

Asi u mě žádné...

Neustále problémy se zatopením kde je to otázka několika hodin, kdy mi kotel prokouri celý barák takže stejně nutné větrat. Několikrát vyčištěno přímo panem co ho instaloval, vyčištěný komín, ani on sám nebyl schopen kotel rozhořet bez plynového hořáku....Při obrácení se na výrobce jen citují část návodu jak když je člověk úplný blazen, prodejce na mě kašle taktéž... Za 40 tisíc jsem si představovala, že mi to vydrží déle než 3-4 měsíce....Horní klapka po půl roce úplně vyrychtovana, neustále problémy.... Nechtěla bych už ani zadarmo.

Registrovaný uživatel21. prosince 2023

Parádně spaluje, málokouří a téměř žádný popel. Chce to jen si pohrát v menu a nádrž 1400 l natopí za pár hodin.

Nedokonalý návod. O trochu větší spotřeba, než udávaná.

Registrovaný uživatel8. ledna 2022

Kotel je v pohodě. Oproti staré h418 z druhé poloviny minulého století skoro nekouří. Po vyhasnutí zústává dlouho teplý. Topí dobře.

Teplota na teploměru je o dvacet stupňú výš než na výstupu.. Při pootevřeném přisávání u spodních dvířek a zavřené regulační klapce jede kotel dál a přetopí se.

Registrovaný uživatel8. ledna 2021

Nekouří.

Větší spotřeba než deklarovaná, šamotové cihly praskly po druhém čištění a byl jsem nucen dokoupit nové.

libor piska27. listopadu 2020

Malé rozměry.

Mám variantu H4EKO-D. Kotel je nevhodný k akumulační nádrži. Přesto, že v návodu je uvedena maximální teplota 85°C, tak je v regulátoru omezena na 80°C, což při PID regulaci je vlastně 70°C. Pro akumulaci málo, pro zajištění životnosti kotle také málo. Jednání s servisem OPOP neúspěšné.

Podívejte se po jiném.

Registrovaný uživatel18. prosince 2017

Nenašel jsem žádné!

Nekupovat! Špatně se zapaluje, pro starší lidi nemožné! Špatně hoří, nespolehlivý! Tento výrobek nikdy neměl opustit výrobní závod!

Již nikdy OPOP!

Registrovaný uživatel24. listopadu 2014

Sorry, ale nejhorší kotel na světě. 37 let starej, slovenskej hořel normálně, normálně se rozdělávalo, když byl extrémní tlak to bylo trochu horší, ale tohle je tragedie. Po výměně za jiný opět vše v pořádku. Šílenej výrobek, utíkejte od toho. Měl jsem doma kvůli tomu několik kominíků, nikdo nad tím nezvítězil musí mít extrémní tah. Uff jsem rád že jsem se ho zbavil