Mandle, 75 gMandle jsou bohatým zdrojem minerálů (hořčík, vápník) a obsahují také významné množství bílkovin. Pro svou výživovou hodnotu i kulinářské vlastnosti patří mezi potraviny se širokým uplatněním.
Mandle jsou bohatým zdrojem minerálů (hořčík, vápník) a obsahují také významné množství bílkovin. Pro svou výživovou hodnotu i kulinářské vlastnosti patří mezi potraviny se širokým uplatněním. Tradičně se přidávají do cukroví a moučníků, uplatní se však také v teplé kuchyni. Lze je přidat do polévek, omáček i k masu.
Mandle jsou bohaté na všechny základní živiny. Mezi potravinami rostlinného původu patří mandle k jedněm z nejbohatších na proteiny. Více než polovinu hmotnosti mandlí tvoří tuky. Mandle jsou zásobárnou mononenasycených tuků, které kromě pozitivního vlivu na hladinu LDL cholesterolu působí kladně také na naše srdce. Dále jsou mandle jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů vápníku a fosforu. Obsahují též významné množství hořčíku, draslíku a železa.