Rok vydání 2024, počet stran 136, čeština, brožovaná, zdravá strava a dietyCeliakie je autoimunitní onemocnění, při kterém dochází k nepřiměřené reakci na lepek, obsažený v některých obilninách a v potravinách z těchto obilnin vyrobených. Důsledkem je poškození střevní sliznice, projevující se bolestmi břicha, zhoršeným přijímáním výživy, nedostatečným vstřebáváním vitaminů a některých minerálů, jež následně vede k osteoporóze a dalším komplikacím.
Informace o Bezlepková dieta - Monika Vernerová, Pavel Kohout (2024, brožovaná)
Popis
Celiakie je autoimunitní onemocnění, při kterém dochází k nepřiměřené reakci na lepek, obsažený v některých obilninách a v potravinách z těchto obilnin vyrobených. Důsledkem je poškození střevní sliznice, projevující se bolestmi břicha, zhoršeným přijímáním výživy, nedostatečným vstřebáváním vitaminů a některých minerálů, jež následně vede k osteoporóze a dalším komplikacím. Počet nemocných v České republice se odhaduje na 1 % populace, tedy na více než 100 000.
Úvod z pera doc. Pavla Kohouta přináší základní seznámení s nemocí a upozorňuje i na potraviny, kterých by se pacient měl vyvarovat. Druhou část knihy tvoří dietní kuchařka od nutriční terapeutky Moniky Vernerové, která se zaměřuje na bezlepkovou dietu a přináší kolem 150 receptů na pečivo, polévky, knedlíky, masové pokrmy, sladká jídla a pomazánky. Jídla jsou pestrá, chutná a připravovaná z rozmanitého výběru potravin. Kniha je doplněna nutričními hodnotami.