Proteiny
Výživové doplňky pro podporu růstu svalů a jejich regeneraci. Jsou popoulární mezi aktivními sportovci, body-buildery nebo při hubnutí, protože pomáhají udržovat svalovou hmotu a zvyšují pocit sytosti. Na rozdíl od energetických tyčinek, které jsou rychlým zdrojem energie, vás proteiny zasytí na delší dobu. K přípravě instantního proteinového nápoje budete potřebovat shaker nebo mixér na smoothie. Na cestování jsou vhodné proteinové tyčinky nebo hotové proteinové nápoje. Proteinové doplňky stravy nejsou náhradou pestré stravy a zdravého pohybu.
Dělení proteinů podle zdroje
- Živočišné – Proteiny se získávají z vajec, hovězího masa nebo z mléka. Syrovátkové neboli whey proteiny se nehodí pro jedince s intolerancí laktózy a alergií na mléčnou bílkovinu. Jsou však vhodnou formou pro okamžité doplnění aminokyselin.
- Rostlinné – Jsou doporučovány pro vegany a vegetariány. Mohou být sójové, rýžové, hrachové nebo konopné. Jsou vhodnou alternativou mléčným proteinům.
- Vícesložkové proteiny - Kombinované proteiny obsahují několik druhů bílkovin.
Dělení podle typu proteinů
- CFM – Vysoce kvalitní, rychle stravitelný a čistý 90% protein.
- WPC – Cenově dostupný protein. Kvůli vyššímu procentu tuku a cukru není vhodný při hubnutí.
- WPH – Dražší, avšak snadno stravitelné a rychle se vstřebávající proteinové doplňky.
- WPI – Vysoce kvalitní, ale cenově vyšší s minimem tuku a laktózy. Pro nižší obsah tuků a sacharidů je vhodný při redukčních dietách.
Podle poměru bílkoviny
Proteiny s obsahem bílkovin do 49 % jsou obvykle nejlevnější variantou s velkým obsahem tuku a laktózy. Účinné, ale cenově náročnější jsou potravinové doplňky s obsahem 90 % proteinu. Ke konzumaci před spaním jsou vhodné pomalu trávené noční proteiny.
Proteiny a zdraví
I když jsou nejlepším zdrojem bílkoviny v kvalitní stravě, může být praktické je někdy doplnit pomocí proteinových doplňků. Proteiny se doporučují například veganům, kteří mohou pociťovat jejich nedostatek. Před užíváním většího množství proteinových doplňků je vhodné poradit se s lékařem, zvláště, pokud užíváte léky. Některé osoby mohou mít alergii nebo horší toleranci na určité druhy proteinů. Také lidé s onemocněním ledvin by měli hlídat nadměrný příjem proteinů.
























































