Kombuchy
Kombucha je fermentovaný nápoj, který se vyrábí z černého nebo zeleného čaje, cukru a SCOBY, speciální kultury kvasinek a bakterií. Díky tomu podporuje trávení a posiluje imunitní systém. Pořídit lze už hotový nápoj, nebo násadu k přípravě vlastní kombuchy.
Čím je kombucha zvláštní?
Kombuchu od ostatních nápojů odlišuje základní složka v podobě SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast). Kvasinky a bakterie v SCOBY během fermentace konzumují cukr v čaji a vytvářejí řadu látek, včetně organických kyselin, vitamínů a probiotik. Díky tomu může kombucha pomoci při regulaci střevní mikroflóry a zlepšení celkového zdraví. Také může obsahovat malé množství alkoholu v důsledku fermentace, ale obvykle je to méně než 0,5 %.
Typy kombuchy
- Kombucha násady – Obsahují kulturu kvasinek a bakterií, s jejichž pomocí si lze připravit vlastní kombuchu. Je to živý organismus, který vyžaduje péči a správné podmínky pro růst a fermentaci. K výrobě je také potřeba kvalitní černý čaj a čistá, ideálně filtrovaná voda.
- Hotové nápoje kombucha – Jsou připravené ke konzumaci. Nabízí se velké množství příchutí. Oblíbený je například zázvor s citronem, malina nebo meduňka.
- BIO kombuchy – Vyrábějí se z organicky pěstovaných surovin a jsou považovány za zdravější a ekologičtější volbu.
Oblíbené značky kombuchy
- Kombuchy STEVIKOM – Produkty české firmy, mezi nimiž najdete jak hotové nápoje různých příchutí, tak násady.
- Kombuchy viGO – Nápoje polského původu ve stylovém balení.




























