Kombuchy násady
Obsahují kulturu kvasinek a bakterií, s jejichž pomocí si lze připravit vlastní kombuchu. Je to živý organismus, který vyžaduje péči a správné podmínky pro růst a fermentaci. K výrobě je také potřeba kvalitní černý nebo zelený čaj a čistá, ideálně filtrovaná voda. Alternativou je již hotová kombucha, která se nabízí s mnoha příchutěmi.
Z čeho se skládá kombucha násada?
Základní složkou kombuchy je SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), kultura, která obsahuje zejména octové, mléčné bakterie a kvasinky. Každá kultura má zákonitě trochu jiné složení, které se mění s podmínkami, v jakých je pěstována. Během fermentace živé organismy konzumují cukr v čaji a vytvářejí řadu látek, včetně organických kyselin, vitamínů a probiotik. Díky tomuto složení může kombucha pomoci při regulaci střevní mikroflóry a zlepšení celkového zdraví. Také může obsahovat malé množství alkoholu v důsledku fermentace, ale obvykle je to méně než 0,5 %.



