Merlot
Jedná se o červená vína s ovocným charakterem a nízkým obsahem tříslovin i kyselin. Vyrábí se z odrůdy Merlot, pěstované ve Francii (odkud také pochází), v Itálii, České republice nebo státech Jižní Ameriky. Párují se s červeným a bílým masem, vyzrálými sýry, grilovanou zeleninou nebo houbami. Nevýhodou může být vyšší obsah alkoholu.
Paleta chutí vín Merlot
V chuti můžeme rozeznat švestky, třešně, vanilku nebo čokoládu. Suchá vína Merlot lze rozdělit do dvou hlavních skupin. Novosvětská vína Merlot jsou bohatší, plnější a mají výraznější ovocné tóny, zatímco starosvětská vína Merlot jsou jemnější, elegantnější a mají zemitější chuť. Merlot je často srovnáván s červenými víny, jako je Cabernet Sauvignon nebo Pinot Noir. Cabernet Sauvignon je obecně plnější, těžší a má více tříslovin než Merlot. Pinot Noir je lehčí než Merlot a má výraznější ovocné tóny.















































