Bílá vína
Vyrábí se fermentací bílých odrůd hroznového vína bez slupek a jadérek, což mu dodává světlou barvu a často lehčí, osvěžující chuť. Červené víno se oproti bílému vyrábí typicky z modrých odrůd a dostává svoji charakteristickou barvu díky principu nakvášení rmutu s moštem. Růžové víno se také vyrábí z modrých hroznů, ale na rozdíl od červeného se při výrobě nakvašuje jen krátce nebo vůbec.
Množství zbytkového cukru
Tichá vína se dělí podle obsahu zbytkového cukru. Suchá vína jsou nejtrpčí a sladká nejsladší.
- Suché – Obsah zbytkového cukru do 4 g/l. Je kyselejší s výraznější chutí.
- Polosuché – Obsah zbytkového cukru 4 až 12 g/l.
- Polosladké – Obsah zbytkového cukru 12 až 45 g/l.
- Sladké – Obsah zbytkového cukru 45 g/l a více.
Oblíbené odrůdy bílých vín
- Chardonnay – Původem víno z Francie se těší celosvětově velké oblibě.
- Rulandské šedé – Jiným názvem Pinot Gris je původem z Francie.
- Sauvignon – Celým názvem Sauvignon Blanc je starobylá moštová odrůda z Francie.
- Tramín červený – Má dlouhou tradici pěstování ve Francii.
- Veltlínské zelené – Původem z Rakouska
- Ryzlink rýnský – Původem pravděpodobně z Německa
- Pálava – Víno původem z České republiky
- Ryzlink vlašský – Pravděpodobně vznikla ve Francii. Kromě názvu není nijak příbuzná s Ryzlinkem rýnským.
- Irsai Oliver – Odrůda se pěstuje převážně v Maďarsku, Česku a na Slovensku.
- Rulandské bílé – Mutace odrůdy Rulandské šedé, původem z Francie
- Müller Thurgau – Původem ze Švýcarska
- Neuburské – Víno původem z Rakouska
- Muškát moravský – Víno se pěstuje hlavně v oblastech Česka.
Speciální bílá vína
- Dezertní víno – Se hodí na přípitek, k dezertu a jiným pokrmům. Mívá sladkou chuť a někdy vyšší množství alkoholu. Spadají sem tzv. slámová či ledová vína. Mimo klasická bílá vína se těší oblibě portské, tokajské víno a vermut. Taková vína bývají hutná a sladká s výraznou chutí.
- Nealkoholické víno – Si zachová stejnou chuť i vůni jako víno klasické. Víno je při procesu výroby zbaveno alkoholu. Nejedná se o jednoduchý proces, proto se mu věnuje jen malé množství výrobců. Nealkoholické víno je ideální pro milovníky vína, kteří v danou chvíli nemohou nebo nechtějí konzumovat alkohol.
Co si k vínu pořídit?
- Sklenice na víno – Díky nim vynikne chuť vína.
- Vinotéka – Poslouží pro chlazení většího množství lahví současně. Víno zchladíte na požadovanou teplotu.
- Stojan na víno – Poskytne úložný prostor pro různý počet lahví a navíc vaše sbírka v místnosti vynikne.















































