Rumy
Celosvětově proslulý alkohol vyráběný destilováním melasy nebo šťávy z cukrové třtiny. Obsah alkoholu se pohybuje kolem 40–80 %. Různé druhy rumu se od sebe liší dobou zrání, obsahem alkoholu, způsobem zpracování cukrové třtiny, destilací a výslednou chutí. Rumy seženete také v dárkových baleních, limitovaných edicích nebo jako adventní kalendář.
Rum a doba zrání
Dobu zrání můžete poznat podle různých označení. X.O. (Extra Old) jsou rumy s dobou zrání více než 10 let. Dvou- až čtyřleté rumy se označují V.S. (Very Special) nebo V.S.O.P. (Very Superior Old Pale).
Typy rumu
- Karibské rumy – Rum původně pochází právě z Karibiku. Označení karibský rum nesou rumy pocházející ze Střední Ameriky (Kuby, Haiti, Dominikánské republiky apod.). Vyrábí se destilací melasy.
- Cachaca – Brazilský rum se vyrábí ze šťávy z cukrové třtiny. Pije se čistý nebo v koktejlu caipirinha.
- Tuzemský rum – Takzvaný „Tuzemák“ je u nás nejpopulárnější a nejlevnější druh rumu. Technicky se ale o rum nejedná. Vyrábí se totiž dochucováním lihu, získaným destilací z cukrové řepy, rumovým aromatem.
Rumy podle barvy
- Tmavé rumy – Vyrábí se ze zkaramelizované melasy a zraje dlouhou dobu v dubových sudech. Nejčastěji se pije samotný.
- Zlaté rumy – Barvou i kvalitou leží na půl cesty mezi tmavým a světlým rumem. Dobarvuje se karamelem.
- Bílé rumy – Typicky se využívá v míchaných nápojích (Cuba Libre, Daiquiri, Mojito, Piña Colada). Je čirý kvůli kratšímu zrání v nerezových tancích.


























































