Hlavička stránky

Levné pálenky

Ušlechtilé lihoviny vyrobené destilací kvasu z různých druhů ovoce, medu a dalších plodin. Součástí výrobního procesu bývá závěrečné zrání v sudech, demižonech nebo lahvích. Výsledný produkt má specifickou chuť, barvu a vůni podle použité suroviny. V některých případech se kombinuje s dalšími ingrediencemi, jako jsou koření, byliny a různé příchutě. Pálenky obsahují vysoké procento alkoholu, obvykle od 35 do 60 %. Nejčastěji se pijí jako digestiv pro podporu trávení po dobrém jídle, anebo při různých společenských příležitostech.

Proces výroby alkoholu destilací pochází původně z arabského světa a do Evropy se dostal během tureckých invazí ve 14. a 15. století. V tehdejším křesťanském světě si získal oblibu a díky pestrosti místních plodin vznikly po celém kontinentu originální pálenky. V nabídce najdete kromě nejrůznějších druhů také dárková balení a limitované edice.

Jednodruhové ovocné pálenky

Jsou velmi populární i v České republice. Zrání výsledného destilátu probíhá v sudech, ve skleněných demižonech nebo v lahvích.

  • Calvados – Výroba probíhá dvoustupňovou destilací jablečného cideru a následným zráním v dubových sudech. Je populární zejména ve Francii a ve Španělsku.
  • Grappa – Vyrábí se z matolin, tedy z čerstvě vylisovaných hroznů vinné révy. Jedná se o oblíbený italský destilát.
  • Slivovice – Destilát vyráběný ze švestek, slív nebo blum. Patří k tradičním alkoholickým nápojům nejen na Moravě.
  • Kdoulovice – Vyrábí se z kdoulí.
  • Hruškovice – Vyrábí se z hrušek.
  • Třešňovice – Vyrábí se z třešní.
  • Trnkovice – Vyrábí se z plodů slivoně trnky.
  • Mirabelkovice – Vyrábí se plodů slivoně mirabelky.
  • Malinovice – Vyrábí se z malin.
  • Meruňkovice – Vyrábí se z meruněk.
  • Rynglovice – Vyrábí se z plodů slivoně renklóda.
  • Vínovice – Vyrábí se z vinných hroznů.
  • Višňovice – Vyrábí se z višní.

Další tradiční pálenky

  • Borovičky – Vyrábí se destilací bobulí jalovce. Je populární zejména na Slovensku, ale i v ostatních zemích střední a východní Evropy.
  • Anýzovky a ouza – Pálenky výrazné chuti a vůně, která pochází od stejnojmenného koření. Mají povzbuzující účinky a obvykle se pijí jako aperitiv.
  • Jeřabinky – Tradiční destiláty vyrobené ze zralých jeřabin. Oblíbené jsou hlavně na Moravě a ve Slezsku. Poměrně neobvyklá je oskerušovice, vyrobená z jeřábu oskeruše.
  • Pivní pálenky – Patří mezi nejstarší druhy pálenek nejen na našem území. V posledních letech se vrací ve známost.

Výběr dle doby zrání

Čím delší dobu pálenka zraje, tím je sofistikovanější, chuť se zjemňuje a zakulacuje. Aroma se však může začít po určité době vytrácet, a proto není dlouhodobé skladování pro některé druhy pálenek ideální. Velmi aromatické pálenky, jako je slivovice, hruškovice nebo jablkovice mohou být skladovány klidně 10 a více let.

Výběr dle obsahu alkoholu

Hlavní obsah stránky

Levné pálenky

Ušlechtilé lihoviny vyrobené destilací kvasu z různých druhů ovoce, medu a dalších plodin. Součástí výrobního procesu bývá závěrečné zrání v sudech, demižonech nebo lahvích. Výsledný produkt má specifickou chuť, barvu a vůni podle použité suroviny. V některých případech se kombinuje s dalšími ingrediencemi, jako jsou koření, byliny a různé příchutě. Pálenky obsahují vysoké procento alkoholu, obvykle od 35 do 60 %. Nejčastěji se pijí jako digestiv pro podporu trávení po dobrém jídle, anebo při různých společenských příležitostech.

Proces výroby alkoholu destilací pochází původně z arabského světa a do Evropy se dostal během tureckých invazí ve 14. a 15. století. V tehdejším křesťanském světě si získal oblibu a díky pestrosti místních plodin vznikly po celém kontinentu originální pálenky. V nabídce najdete kromě nejrůznějších druhů také dárková balení a limitované edice.

Jednodruhové ovocné pálenky

Jsou velmi populární i v České republice. Zrání výsledného destilátu probíhá v sudech, ve skleněných demižonech nebo v lahvích.

  • Calvados – Výroba probíhá dvoustupňovou destilací jablečného cideru a následným zráním v dubových sudech. Je populární zejména ve Francii a ve Španělsku.
  • Grappa – Vyrábí se z matolin, tedy z čerstvě vylisovaných hroznů vinné révy. Jedná se o oblíbený italský destilát.
  • Slivovice – Destilát vyráběný ze švestek, slív nebo blum. Patří k tradičním alkoholickým nápojům nejen na Moravě.
  • Kdoulovice – Vyrábí se z kdoulí.
  • Hruškovice – Vyrábí se z hrušek.
  • Třešňovice – Vyrábí se z třešní.
  • Trnkovice – Vyrábí se z plodů slivoně trnky.
  • Mirabelkovice – Vyrábí se plodů slivoně mirabelky.
  • Malinovice – Vyrábí se z malin.
  • Meruňkovice – Vyrábí se z meruněk.
  • Rynglovice – Vyrábí se z plodů slivoně renklóda.
  • Vínovice – Vyrábí se z vinných hroznů.
  • Višňovice – Vyrábí se z višní.

Další tradiční pálenky

  • Borovičky – Vyrábí se destilací bobulí jalovce. Je populární zejména na Slovensku, ale i v ostatních zemích střední a východní Evropy.
  • Anýzovky a ouza – Pálenky výrazné chuti a vůně, která pochází od stejnojmenného koření. Mají povzbuzující účinky a obvykle se pijí jako aperitiv.
  • Jeřabinky – Tradiční destiláty vyrobené ze zralých jeřabin. Oblíbené jsou hlavně na Moravě a ve Slezsku. Poměrně neobvyklá je oskerušovice, vyrobená z jeřábu oskeruše.
  • Pivní pálenky – Patří mezi nejstarší druhy pálenek nejen na našem území. V posledních letech se vrací ve známost.

Výběr dle doby zrání

Čím delší dobu pálenka zraje, tím je sofistikovanější, chuť se zjemňuje a zakulacuje. Aroma se však může začít po určité době vytrácet, a proto není dlouhodobé skladování pro některé druhy pálenek ideální. Velmi aromatické pálenky, jako je slivovice, hruškovice nebo jablkovice mohou být skladovány klidně 10 a více let.

Výběr dle obsahu alkoholu

Dostupnost
Seznam produktů kategorie
Pálenka R. JELÍNEK Vizovická slivovice 2009 50% 0,7l (HOLÁ LÁHEV)

R. JELÍNEK Vizovická slivovice 2009 50% 0,7l (HOLÁ LÁHEV)

  • 0,7 l
  • 50 %

Vizovická slivovice R. JELÍNEK Podnebí valašského kraje po staletí švestkám a jejich pěstování přálo. Proto jsme v roce 2003…

20 000 Kč

Rjelinek.cz

Zobrazit detail
Pálenka R. JELÍNEK & L. Jabůrek & Květná set 45,9% 0,7l Číslo láhve: 62

R. JELÍNEK & L. Jabůrek & Květná set 45,9% 0,7l Číslo láhve: 62

  • 0,7 l
  • 50 %

R. JELÍNEK & Studio Lukáš Jabůrek & Květná 1794 Vybraná slivovice, ušlechtilý destilát ze švestek, který dozrával v českých…

49 494 Kč

Rjelinek.cz

Zobrazit detail
Pálenka Louis XIII. de Rémy Martin 0,7l

Louis XIII. de Rémy Martin 0,7l

  • 0,7 l
  • Země původu Francie
  • 40 %

Čistá barva tmavého jantaru. Jemné aroma zázvoru a muškátového oříšku. Základem jedinečné chuti královského koňaku je…

73 973 Kč

Víno velkoobchod.cz

Zobrazit detail
Filtry
Filtrování
Smazat všechny filtry

Kategorie