Borovička
Je druhem pálenky, která se vyrábí destilací bobulí jalovce. Jalovec patří mezi jehličnaté stromy a má malé kulaté modré plody. Destilát je oblíbený zejména na Slovensku, ale příznivce si našel i v ostatních zemích střední a východní Evropy. Často se pije jako digestiv nebo se používá při přípravě různých koktejlů. Obsah alkoholu se pohybuje od 40 do 60 %.
Borovičky seženete také v dárkovém balení.
Původ borovičky
První zmínky o borovičce pochází z 16. století. Pochází ze slovenské oblasti Liptova. Název vznikl ze slovenského slova borievka, což v češtině znamená jalovec. Gin také chutná po jalovci, ale na rozdíl od borovičky je jalovcem pouze ochucen macerováním.
Výrobci boroviček
Mezi oblíbené výrobce borovičky patří český Žufánek nebo Rudolf Jelínek. Ze Slovenska ochutnejte borovičky od výrobců Spiš nebo St. Nicolaus.
Dělení podle obsahu alkoholu
Obsah alkoholu v borovičce ovlivňuje chuť, protože přidává sílu a intenzitu, která se projevuje v dominanci bylinných a jehličnatých tónů.
- Borovičky s obsahem alkoholu 30 až 40 % – Dají se popsat jako středně silné a vyvážené. Přinesou charakteristickou chuť a aroma borovic, ale zároveň jsou dostatečně jemné na pití.
- Borovičky s obsahem alkoholu 40 až 60 % – Mají výraznější chuť a aroma borovic a jsou vhodné pro ty, kteří hledají silnější a bohatší zážitek.




























