Pálenky
Ušlechtilé lihoviny vyrobené destilací kvasu z různých druhů ovoce, medu a dalších plodin. Součástí výrobního procesu bývá závěrečné zrání v sudech, demižonech nebo lahvích. Výsledný produkt má specifickou chuť, barvu a vůni podle použité suroviny. V některých případech se kombinuje s dalšími ingrediencemi, jako jsou koření, byliny a různé příchutě. Pálenky obsahují vysoké procento alkoholu, obvykle od 35 do 60 %. Nejčastěji se pijí jako digestiv pro podporu trávení po dobrém jídle, anebo při různých společenských příležitostech.
Proces výroby alkoholu destilací pochází původně z arabského světa a do Evropy se dostal během tureckých invazí ve 14. a 15. století. V tehdejším křesťanském světě si získal oblibu a díky pestrosti místních plodin vznikly po celém kontinentu originální pálenky. V nabídce najdete kromě nejrůznějších druhů také dárková balení a limitované edice.
Jednodruhové ovocné pálenky
Jsou velmi populární i v České republice. Zrání výsledného destilátu probíhá v sudech, ve skleněných demižonech nebo v lahvích.
- Calvados – Výroba probíhá dvoustupňovou destilací jablečného cideru a následným zráním v dubových sudech. Je populární zejména ve Francii a ve Španělsku.
- Grappa – Vyrábí se z matolin, tedy z čerstvě vylisovaných hroznů vinné révy. Jedná se o oblíbený italský destilát.
- Slivovice – Destilát vyráběný ze švestek, slív nebo blum. Patří k tradičním alkoholickým nápojům nejen na Moravě.
- Kdoulovice – Vyrábí se z kdoulí.
- Hruškovice – Vyrábí se z hrušek.
- Třešňovice – Vyrábí se z třešní.
- Trnkovice – Vyrábí se z plodů slivoně trnky.
- Mirabelkovice – Vyrábí se plodů slivoně mirabelky.
- Malinovice – Vyrábí se z malin.
- Meruňkovice – Vyrábí se z meruněk.
- Rynglovice – Vyrábí se z plodů slivoně renklóda.
- Vínovice – Vyrábí se z vinných hroznů.
- Višňovice – Vyrábí se z višní.
Další tradiční pálenky
- Borovičky – Vyrábí se destilací bobulí jalovce. Je populární zejména na Slovensku, ale i v ostatních zemích střední a východní Evropy.
- Anýzovky a ouza – Pálenky výrazné chuti a vůně, která pochází od stejnojmenného koření. Mají povzbuzující účinky a obvykle se pijí jako aperitiv.
- Jeřabinky – Tradiční destiláty vyrobené ze zralých jeřabin. Oblíbené jsou hlavně na Moravě a ve Slezsku. Poměrně neobvyklá je oskerušovice, vyrobená z jeřábu oskeruše.
- Pivní pálenky – Patří mezi nejstarší druhy pálenek nejen na našem území. V posledních letech se vrací ve známost.
Výběr dle doby zrání
Čím delší dobu pálenka zraje, tím je sofistikovanější, chuť se zjemňuje a zakulacuje. Aroma se však může začít po určité době vytrácet, a proto není dlouhodobé skladování pro některé druhy pálenek ideální. Velmi aromatické pálenky, jako je slivovice, hruškovice nebo jablkovice mohou být skladovány klidně 10 a více let.
Výběr dle obsahu alkoholu
- Do 40 % alkoholu – Slabší typ pálenek.
- 40 až 50 % alkoholu – Nejběžnější obsah alkoholu ve většině pálenek.
- 50 a více % alkoholu – Většinou jde o ovocné pálenky jako slivovice, hruškovice nebo višňovice.















































