Likéry
Alkoholické nápoje, které vznikají slazením a rozpouštěním ovoce, bylinek, koření či jiných plodů v alkoholu. Stupňovitost alkoholu se různí – existují slabé i velice silné likéry.
Co je to likér?
Podle zákona je likér taková lihovina, která vzniká z lihu nebo destilátu a obsahuje nejméně 100 g cukru či odpovídající množství jiného sladidla. Většinou nechybí nějaký zemědělský produkt. Může jít o ovoce, byliny, smetanu, kávu a další. Kvůli své výrazné chuti a sladkosti se pijí samotné jen v malém množství. Spíše se míchají do koktejlů nebo se používají jako přísada v gastronomii.
Jaké likéry existují?
- Bylinné likéry – Vyznačují se silnou bylinnou chutí a často vysokým stupněm alkoholu. Mohou také být nahořklé. Typickým příkladem jsou Tatratea, Jägermeister nebo Becherovka.
- Ovocné likéry – Likéry se vyrábějí z mnoha druhů ovoce od citronu po maliny. Mezi populární patří griotka vyráběná z višní.
- Vaječné likéry – Velice populární zejména v chladných obdobích nebo jako přísada do dezertů. Obsahují hodně cukru, ale poměrně málo alkoholu.
- Krémové likéry — Jemné smetanové likéry s různými příchutěmi. Známá je značka Baileys.


















































